­ ATATÜRK HEYKELİ | Kültür Portalı

Atatürk Heykeli - Kocaeli

Mah. Köy - Mevkii Kozluk mahallesi
Adres Kozluk Mahallesi-İzmit
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Yapan Mimar Nijat Sirel
Vakfiye
Genel Tanım Basamaklarla oluşan altlıklar ve dikdörtgen kaide üzerinde asker üniformalı Mustafa Kemal Atatürk'ün bronz heykeli yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Saray yokuşunda, Cumhuriyet alanının yanıbaşındaki saat kulesinin bulunduğu parkın önünde, küçük bir yeşilliğin içindedir.Cumhuriyetin 10.yıldönümüne yetiştirilmek amacıyla bronzdan 1933 yılında Mimarı heykeltraş Nijat Sirel tarafından yapılmıştır.Mermer kaidesinde Lozan Konferansı devam ederken hizmette söylediği nutuktan parçalar yer almaktadır. Cephede: Mustafa Kemal Ataürk'ün 1339 tarihinde İzmit'te halka söylediklerinden sol yan cephede İzmit'in Kurtuluşu 29 Haziran 1921 sağ yan cephede Cumhuriyet'in 10.yıldönümü 29. binince teşrin 1933 yazılıdır. Arka cephe boştur.
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K.'nun 18.03.1989 tarih ve 443 Sayılı kararı ile tescil edilmiştir.