­ MÜDERRİS MAHALLE CAMİİ | Kültür Portalı

Müderris Mahalle Camii - Isparta

Adı Müderris Mahalle Camii
Mah. Köy - Mevkii Müderris Mahallesi
Adres Yalvaç
Vakfiye
Genel Tanım Kare planlı caminin kitabesinde… yy ait olmasına rağmen zaman içinde yapılan tamiratlar nedeniyle değişime uğradığı görülmektedir. Kırma çatısı alaturka kiremit kaplı yapının iç mekanına girilemediği için, iç mekan özellikleri tespit edilememiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı caminin kitabesinden …. Yılına ait olduğu anlaşılmakta olmasına rağmen yapılan tamiratlar nedeniyle değişime uğradığı görülmektedir. Düz tavanlı ahşap direkli caminin camlarından görülebildiği kadarıyla kalem işleri mevcuttur. Kırma çatısı alaturka kiremit kaplı yapının minaresi sonradan yapılmıştır. Cami cephe özelliklerini korumaktadır. Camiye bitişik olarak beton malzemeden yapılan mekan abdest alma yeri ve tuvalet olarak kullanılmaktadır. Kerpiç malzemeyle inşa edilmiş caminin üzeri kırma kiremit çatıyla örtülmüştür. Camiye giriş doğu yüzün kuzey başındandır. İlk olarak,önü ve yanları açık,4 direkle taşınan çatısı olan bir sundurmaya girilir. Bu kısımda,ayakkabı koymak için raflar ve namaz vaktini beklemek için oturulabilecek banklar bulunur. Camiye tek giriş doğu yüzün kuzey başındandır. Kapıdan girildiğinde,girişin üzeri,caminin eni boyunca uzanan mahfil kısmıdır. Mahfile,girişin kuzey yanındaki merdivenlerle çıkılır. Kapının hemen karşısı,girişteki bir boşluk hariç,mahfilin altı boyunca son cemaat yeridir. Son cemaat yeri,ana mekandan camekanlı bir paravanla ayrılarak,kışlık namaz kılma yeri olarak da kullanılması sağlanmıştır. Ayrıca burada küçük bir mihrap da oluşturulmuş. Kapıdan güneye dönüldüğünde ise ana mekana ulaşılır. Ana mekanın ortasını,direksiz, geniş bir kubbe ve kubbenin etrafını da ahşap düz tavan kapatır. Kubbe içi süslemesiz ve beyaz renk boyalıdır. Yalnızca,orta noktasında,merkezi işaret eden,kabartma biçimli bir daire yapılmıştır. Kubbe etrafındaki düz tavan,boyuna konumlandırılmış çıtalar çakılarak sade bir süsleme öğesinde verilmiş. Ancak,kubbe etrafına gelen kısımda,dört yönde,çıtalar,bir merkezden açılır şekilde çakılarak ortada kubbe vurgulanmış. Güney yüzün ortasında,gri damarlı mermerden yapılmış mihrap bulunur. Dışta,dikdörtgen ve siyah mermerden şeritle de vurgulanmış bir çerçeve; içte,yanlarda düz,üstte yarım kubbe biçimlidir. İçteki kubbenin başladığı noktada ve alınlıkta,yine siyah mermerden bir şerit,mihrabı enine kat eder. Güney yüzün batı köşesinde, batı duvara paralel uzanan minber ahşaptan ve sade bir yapıdadır. Beyaz renge boyanmış mihrabın girişini yeşil bir bez örtü kapatır. İç mekan iki kat pencere sistemiyle aydınlatılmıştır. İlk kat pencereler,büyük dikdörtgen formlu ve üstte kemerli; ikinci kat pencereler ise,küçük kare formludur. Ayrıca içte,pencere çevrelerine,bir bant şeklinde yeşil renk boyayla çerçeve de yapılmıştır. Alttaki pencereler,içte duvar kalınlığı boyunca açılarak,mekanın daha fazla ışık almasını sağlar. Minare,güney yüzün doğu köşesinde,1990 yılında inşa edilmiştir. Taş malzemeli,kare bir kaide üzerinde, silindir formlu gövde yükselir. Minare tek şerefelidir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. BÖL. KOR. KUR.NUN 22.02.2008 Tarih ve 2225 Say. Kar. Tescilinin Devamına
Ekler Rapor, Fotoğraf, Rölöve Projesi, Restorasyon Projesi, Harita, Kroki