Ebu’l Muemmaran Camisi,
Ani Ören Yeri’nde “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmiş yapılardan biridir.
Yıkık Minare olarak da bilinir.
Doç. Dr. Muhammet ARSLAN, Ani Örenyeri Kazı Başkanı
Selçuklu Sultanı Alpaslan’ın 1064 yılında Ani’yi fethetmesinden sonra şehrin idaresi Şeddadi Beyliğine bırakılmıştır. Cami, Şeddadi ailesinde ilk Ani Beyi olan Ebu’l Menuçehr’in oğlu Ebu’l Muammeran tarafından 1164-1200 yılları arasında inşa ettirilmiştir.
Caminin külliyesi, temel seviyesinde bulunan dikdörtgen planlı bir mescid, mescidin kuzeydoğusundaki minare, mescidin batısındaki kare kaideli bir türbe ile güneyinde muhtemelen zaviye olan mekânlardan oluşmaktadır.
Doç. Dr. Muhammet ARSLAN, Ani Örenyeri Kazı Başkanı
Caminin planı ve minaresi, ören yerinde ayakta kalmış tek cami olan
Ebu’l Menuçehr Camisi ile benzer mimari özelliklere sahiptir. 18. yüzyılda bölgeyi gezen seyyahların yaptığı gravürlerde, caminin sekizgen minaresinin Menuçehr Camisinin minaresinden daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır.
Şehrin antik yolu üzerinde inşa edilen caminin 19. yüzyılda kırılarak tahrip edilen kitabesinde, şehre gelen ticaret kervanlarının uyması gereken kurallar belirtilmiştir.
Ebu’l Muammeran Camisi 1917 yılında tamamen yıkılmış, günümüze cami minaresinin yıkık bir bölümü ulaşabilmiştir.
Kaynak:
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, “Ani Kültürel Peyzajı Yönetim Planı”
Cami
Kültür Turizmi
Ani Antik Kenti / Ocaklı Köyü Ulaşım: Kars şehir merkezinden günde iki kez düzenlenen otobüs seferleri, özel araç, taksi ve tur firmaları ile ulaşım sağlanmaktadır.
Ani Antik Kenti / Ocaklı Köyü