­ EBUL MUAMMERAN CAMİİ | Kültür Portalı

Ebul Muammeran Camii - Kars

Ebu’l Muemmaran Camisi, Ani Ören Yeri’nde “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmiş yapılardan biridir. Yıkık Minare olarak da bilinir.

Doç. Dr. Muhammet ARSLAN, Ani Örenyeri Kazı Başkanı

Selçuklu Sultanı Alpaslan’ın 1064 yılında Ani’yi fethetmesinden sonra şehrin idaresi Şeddadi Beyliğine bırakılmıştır. Cami, Şeddadi ailesinde ilk Ani Beyi olan Ebu’l Menuçehr’in oğlu Ebu’l Muammeran tarafından 1164-1200 yılları arasında inşa ettirilmiştir.

Caminin külliyesi, temel seviyesinde bulunan dikdörtgen planlı bir mescid, mescidin kuzeydoğusundaki minare, mescidin batısındaki kare kaideli bir türbe ile güneyinde muhtemelen zaviye olan mekânlardan oluşmaktadır.

Caminin planı ve minaresi, ören yerinde ayakta kalmış tek cami olan Ebu’l Menuçehr Camisi ile benzer mimari özelliklere sahiptir. 18. yüzyılda bölgeyi gezen seyyahların yaptığı gravürlerde, caminin sekizgen minaresinin Menuçehr Camisinin minaresinden daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır.

Şehrin antik yolu üzerinde inşa edilen caminin 19. yüzyılda kırılarak tahrip edilen kitabesinde, şehre gelen ticaret kervanlarının uyması gereken kurallar belirtilmiştir.

Ebu’l Muammeran Camisi 1917 yılında tamamen yıkılmış, günümüze cami minaresinin yıkık bir bölümü ulaşabilmiştir.

Kaynak:

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, “Ani Kültürel Peyzajı Yönetim Planı”

Kültür Turizmi
Ani Antik Kenti / Ocaklı Köyü Ulaşım: Kars şehir merkezinden günde iki kez düzenlenen otobüs seferleri, özel araç, taksi ve tur firmaları ile ulaşım sağlanmaktadır.
Ani Antik Kenti / Ocaklı Köyü

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8214    Eklenme Tarihi : 04 Ağustos 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 02 Ağustos 2024 Cuma