Amasya Mutfağı

MEAT DISHES 17 6 120 15 • 1 kg. keşkeklik buğday (kendimelik) • 500 gr. koyun eti (kol veya bel bölgesinden-rostoluk ette olabilir) • 200 gr. koyun kuyruğu • 100 gr. nohut • 1 yemek kaşığı suda inceltilmiş çemen • Tuz Keşkek çömleğine (cab) kendimelik, et, çemen, nohut, kı- kırdağı ayrılmış kuyruğun yağı, tuz ve kemikler kırılarak çıkartılan iki iri kemiğin iliği konur üzerine 3 parmak ka- patacak kadar su ilave edilerek cabın kapağı kapatılıp fırı- na verilir. 4-5 saatte fazla harlı olmayan fırında pişirilir. Pi- şen keşkek üzerinde biriken fazla yağ (bar) bir tavaya alınır salça, sıcak su katılarak sos yapılır. Cabdan tabaklara alı- nan keşkeğin üzerine arzuya göre bu sos ilave edilerek ser- vis yapılır. Keşkeğin 4 ana maddesi et, kuyruk, kendimelik ve nohuttur. Cab içerisine salça konmaz NOT: Merzifon yöresinde cabın içerisindeki bütün malze- me dövülerek macun haline getirilip servis yapılır. AMAS- YAusülünde bütün malzemeler keşkek kotarıldığında ayrı ayrı görülür. MALZEMELER YAPILIŞI • 1 kg of keşkek wheat (kendimelik) • ½ kg of lamb filet • 200 gr. of tail fat • 100 gr chickpeas • 1 spoonful of cumin paste • salt Put the kendimelik, the filet, the diluted cumin paste, the chickpeas, the tail fat, the salt and the marrows of two large bones in a earthenware pot (cab). Add as much water as it takes to submerge the ingredients under 2 inches of water. Seal the lid of the cab and place it in the oven. Cook for 4-5 hours in medium heat. Open the cab and collect the grease (bar) at the top. Prepare a sauce with the bar by adding hot water and tomato paste. Add the sauce after the keşkek is taken into separate plates. The main ingredients of keşkek are kendimelik, meat, tail fat and chickpeas. That’s why tomato paste is not put in the cab. INGREDIENTS METHOD KEŞKEK KEŞKEK

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2