Amasya Mutfağı

ET YEMEKLERİ 24 6 40 30 • 1.5 kg. kuzu kuşbaşı • 1 kg. ince palıcan • 1/2 gr. yeşil sivri biber (tatlı) • Tuz-karabiber Patlıcanlar alacalı soyulur. Halka şeklinde doğ- ranır. 20 dakika tuzlu suda bekletilir. Et tuzla- nır. Bir patlıcan bir et olmak üzere şıngır şişleri- ne dizilir. Odun ateşi küllenene kadar beklenir ve şıngır aleti üzerine yerleştirilir. Şıngırın çar- kı elle çevrilerek pişirilir. Yeşil biberler ateşte közlenir, pişen kebabın üzerine konularak Te- poşlu (Bir nevi kapaklı bakır sahan) da 15 da- kika demlendirilir. Sıcak olarak servis yapılır. MALZEMELER YAPILIŞI • 1.5 kg lamb • 1.5 kg aubergines • ½ kg of green pepper • salt and black pepper Peel the aubergines so as to leave stripes. Slice the aubergines to create inch-thick disks. Submerge the disks in salt water for twenty minutes. Chop the meat into chunks. Fix the aubergines and the chunks of meat on şıngır skewers alternatingly. Place the smoldering charcoal on the şıngır. The skewers are placed on the şıngır whose skewers are rotated over the fire through a manual mechanism. The green peppers are roasted over the charcoal and left to rest for fifteen minutes in a tepoşlu (a copper container with a lid) Serve the peppers along with the skewers. INGREDIENTS METHOD ŞINGIR KEBABI ŞINGIR KEBAB

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2