Amasya Mutfağı

SEBZE YEMEKLERİ 26 6 60 60 • 200 gr. kuru bakla • 1 baş soğan • 2 su bardağı yarma ve yarım çay bardağı bulgur • 1/2 kg. kıyma (koyun kuyruğu ka- tılmış, yağlı ) • 1 kaşık salça • Biber, tuz • 1 çay bardağı sıvı yağ • Sarmalık yaprak Özelliği olan, besin değeri yüksek ve maharet is- teyen yöresel bir yemektir. Amasya’dan başka hiç- bir yerde yapılmaz. Bir gün önceden ıslatılan bak- lalar soyulur. Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, bi- ber, tuz sıvı yağ ile hepsi karıştırılır. Dolmanın kona- cağı tencerenin altına kemik konur. Yaprağın içerisi- ne hazırlanan iç malzemesi konarak bohça şeklinde sarılır kemiklerin üzerine itinayla (dağıtmadan) döşe- nir. İki su bardağı su konarak kaynatılır. Kuru soğan eşliğinde servis yapılır. Dolmalar sarılırken birinin içerisine nişan konur. (Zey- tin tanesi, kiraz, çeyrek altın gibi) bu nişan yerken kimin ağzına gelirse onun niyetinin olacağı rivayet edilir. MALZEMELER YAPILIŞI • 200 gr. dry broad beans • 1 medium sized onion • 2 cups of coarsely ground wheat and ½ cup of pounded wheat • ½ kg minced meat (with tail fat) • 1 spoonful of tomato paste • pepper and salt • ½ cup of vegetable oil • vine leaves This is a highly nutritious dish that is difficult to prepare. It is strictly native to Amasya. Rest the broad beans in water for a day. Peel the broad beans. Mix and mould heat, minced meat, onion, tomato paste, pepper, salt and vegetable oil together. Place carved bones at the bottom of the casserole. The vine leaves are stuffed with the mould and folded so as to form triangular packs. Place the packs over the bones. Add two cups of water and bring the stuff to a boil. Serve with chopped onion. Sometimes a token is placed in one of the packs. This token could be a the seed of a cherry or an alive as well as a small golden coin. It is believed that whoever finds this token in one of the stuffed leaves in his plate, will have his or her wish granted. INGREDIENTS METHOD BAKLA DOLMASI VINE LEAVES STUFFED WITH BROADBEANS

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2