Amasya Mutfağı

6 20 30 ÖNSÖZ Her yörenin kendine özgü bir damak zevki ve yemek kültürü vardır. Bu kültürün oluşup yerleşmesinde çevre ve iklim şartları kadar, yaşam şekilleri ile inançlar da önemli rol oynar. Toplulukların yedikleri yemekler, kültürleri hakkında önemli ipuçları verir bize. Çin ve Fransız mutfağı ile birlikte dünyanın en büyük üç mutfağından biri olan Türk Mutfağı’nın nefis yemekleri şüphe yok ki kültürümüzün en temel ögelerindendir. Misafirperverliğiyle tanınan Türk insanının hayatında mutfak ve yemek önemli yer tutar. Türk mutfağının bu derece zenginleşmesinde Orta Asya’dan Anadolu’ya gelişte; çok değişik kültürlerle karşılaşmış ve uzun yıllar onlarla etkileşim içerisinde bulunmuş olmamız kadar, konukseverliğimizin de katkısı yadsınamaz. Tanrı misafiri olarak kabul gören konuğu ağırlamanın, kültürümüzde ne denli önemli olduğunu; literatürümüzde “misafir sofrası” olarak tabir edilen bir kavramın mevcudiyetinden anlayabilmekteyiz. 7500 yıllık mazisiyle bir tarih ve kültür hazinesi olan Amasya’yı tanıtmak, bu zenginliği insanlığın bilgi ve istifadesine sunmak üzere Valilik olarak çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz. Kültürümüzü anlatırken; onda önemli bir yer tuttuğunu ifade ettiğimiz yemeklerimizi, tanıtmadan geçmek olmazdı. Biz de hem damağa hem de dimağa hitap eden birbirinden leziz yemeklere sahip Amasya Mutfağını kitaplaştırmayı uygun bulduk. Yemek kültürümüzü ve Amasya mutfağının zenginliğini ebedileştiren, özellikle ev hanımlarının başucu kitabı haline geleceğine inandığım, enfes yemek tariflerinin yer aldığı bu kitabı yayımlatmaktan duyduğum hazzı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu kitabın hazırlanmasında emeği olan herkese teşekkür ederim. Sağlık ve afiyet dileklerimle... M.Celalettin LEKESİZ Vali AMASYA CUISINE Each region has a culinary culture and taste of its own. Environmental and climatic conditions, as well as the life style and beliefs, play important roles in the formation of this culture. Culinary habits of societies provide important clues about various aspects of those societies. Turkish cuisine, which is one of the richest cuisines all over the world, along with the Chinese and the French cuisines, is doubtlessly a fundamental element of our culture. The kitchen is of great importance in the life of Turkish people, who are known for their hospitality. This hospitality and the fact that Turks have come across and interacted with various cultures on their way from middle Asia to Anatolia have contributed much to the flourishing of Turkish cuisine. The significance of showing hospitality to even unexpected visitors, who are considered guests of God, is materialized by the term “misafir sofrası” which is used to refer to an elaborate and rich meal. The Governorship of Amasya has been carrying out a number of studies to introduce Amasya to the outside world and to enable people to benefit from a cultural treasure that has taken 7500 years to amass. While trying to acquaint people with the culture of Amasya, it would be unfair to ignore the amazing culinary culture of the city. That is what made us prepare a book that presents its readers with these dishes that appeal not only to the taste but also to the mind. It is my pleasure to publish this book which, I believe, will be an indispensible resource for especially housewives and which will provide a wide selection of local receipts while eternalizing the culinary treasure of Amasya. I would like to thank everyone involved in the preparation of this book. With my deepest respects and best wishes... M. Celalettin LEKESİZ Governor

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2