Amasya Mutfağı

6 20 30 5 Amasya Yemekleri Tarihçesi / The History of Amasya Cuisine ............................. 6 ÇORBALAR / SOUPS Toyka Çorbası .................................................. 8 Çatal Çorba ...................................................... 9 Kesme Hamur Çorbası (İbik Çorba) .......... 10 Helle Çorbası ..................................................11 Bıdıklı Çorba.................................................. 12 Topal Börülce Çorbası .................................. 13 Sakala Çarpan Çorba .................................... 14 Sıkma Tarhana Çorbası ................................ 15 Bütün Yarma Çorbası (Ayran Çorbası) ...... 16 ET YEMEKLERİ / MEAT DISHES Keşkek............................................................. 17 Mumbar - İşkembe........................................ 18 Pastırma Gağelleme...................................... 19 Yoğurtlu Akciğer Kavurma ......................... 20 Bütün Et.......................................................... 21 Hamur Yahnisi............................................... 22 Ayva Gallesi ................................................... 23 Şıngır Kebabı ................................................. 24 Kipe ................................................................. 25 SEBZE YEMEKLERİ / VEGETABLE DISHES Bakla Dolması................................................ 26 Patlıcan Pehli ................................................. 27 Patlıcan Silkme .............................................. 28 Patlıcan Oturtma ........................................... 29 Patlıcan Kurusu Yemeği............................... 30 Patlıcan Turşusu Cilbiri................................ 31 Mücver............................................................ 32 Etli Bamye ..................................................... 33 Taze Fasulye Kavurması .............................. 34 Kurutulmuş Dilme Fasulye Yemeği .......... 35 Pirpirim (Semizotu) ..................................... 36 Madımak ........................................................ 37 Soğan Mıhlaması .......................................... 38 Bat.................................................................... 39 Kabak Kabuğu Kavurması .......................... 40 Pancar ............................................................ 41 Kabak Çırpma................................................ 42 HAMUR İŞLERİ / PASTRIES SiniSu Böreği.................................................. 43 Sini Böreği ..................................................... 44 Köy Böreği...................................................... 45 Yakasal Böreği ............................................... 46 İşkefe Böreği................................................... 47 Nohudulu Amasya Çöreği ......................... 48 Burmalı Amasya Çöreği............................... 49 Puaça .............................................................. 50 Yağlı (Katmer)................................................ 51 Kete ................................................................ 52 Eli Böğründe .................................................. 53 Gömbe ............................................................ 54 Döndürme ..................................................... 55 Yanuç............................................................... 56 Kaypak (Piruhi) ............................................. 57 Hengel............................................................. 58 Pişi .................................................................. 59 Cırıkta (Akıtma-cızlak)................................. 60 Ekmek Aşi (Papara) ..................................... 61 PİLAVLAR / RICE DISHES Erişteli Pilav ................................................... 62 Kabak Kabuklu Pilav ................................... 63 Mercimekli Pilav ........................................... 64 İç Pilav ........................................................... 65 Patlıcanlı Pilav............................................... 66 Süzme Bulgur Pilavı .................................... 67 TATLILAR / DESSERTS Pâluze ............................................................. 68 Dene Hasudası ............................................. 69 Tırtıl Baklava ............................................... 70 Kalbura Bastı (Halbur tatlısı) ...................... 71 Kuymak ......................................................... 72 Şeker Böreği (Un Kurabiyesi)...................... 73 Yoka Tatlısı ..................................................... 74 Elma Tatlısı .................................................... 75 Vişneli Ekmek ................................................ 76 Höşmerim ..................................................... 77 Pekmezli Yumurta......................................... 78 Elma Hoşafı ................................................... 79 Unutma Beni.................................................. 80 Teltel (Pişmaniye).......................................... 81 Gömlek Kadayıfı ............................................81 SPESİALİTELER / SPEACIALS Patlıcan Çullaması ....................................... 82 Borani.............................................................. 83 Dolma İçi ....................................................... 84 Kesme Ev Makarnası .................................... 85 Cilbir .............................................................. 86 Ölçü Çevrim Tablosu ................................... 87 İÇİNDEKİLER / TABLE OF CONTENTS

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2