Amasya Mutfağı

SPEACIAL DISHES 85 6 25 60 • 1 su bardağı kesme makarna • Tuz • Maya • Tereyağ • 2 diş sarımsak • 1 çay bardağı su MALZEMELER YAPILIŞI • 1 cup of home made noodles • 2 cloves of garlic • ½ cup of water • salt, yeast, butter The important thing about home made noodles is that its dough is moulded solely with eggs.The dough is rolled out with a rolling stick. It is then cut into two inches thick strips. A number of strips are put on top of one another to create a deck. The deck of strips are cut into longitudinal smaller strips. The match-sized strips are left to dry. Home-made noodles are cooked as ordinary pasta. Because it is very tasty without any dressings, it is served with butter only. INGREDIENTS METHOD KESME EV MAKARNASI HOME MADE NOODLES Kesme ev makarnasının özelliği hamurunun sadece yumurta ile yoğrulmasıdır. Yoğrulmuş hamur oklava ile açılır. 3-4 cm. boyunda şeritler kesilir. Bu şeritler üst üste konarak tekrar enine kibrit kalınlığında ke- silir. Bez sergilerin üzerinde kurutulur. Kuruyan ma- karnalar kırılmadan muhafaza edilir. Pişirilmesi nor- mal makarna gibidir. Kesme ev makarnası su böre- ği tad ve lezzetinde olup üzerine hiçbir garnitür kon- madan üzerine sadace tereyağ dökülerek servis yapı- lır. Ev makarnasına erişte denilirse de Amasya erişte- si daha farklıdır.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2