Bursa İli Toplu Çalma Söyleme Gelenekleri (Danışık - Erfene)

238 Mehmet ÖCAL T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Erfene Yemeği “Yufka Islaması” Erfene; herzaman, heran, heryerde yapılabilir. Erfenenin olabilmesi için, topluluğun ol- ması ve toplanması lazımdır. Bunun için üç, beş, yedi, sekiz, yirmi veya otuz kişinin bir araya gelmesi ve bu geceyi düzenlemesi lazımdır. Bu toplantıda; yaş farkı çok fazla olmamakla birlikte, yirmi yaşındaki bir delikanlı ile altmış yaşındaki insanlar pek bir arada olmak istemezler. Çünkü; yaşlıların kendilerine has özel davranışları-tavırları vardır. Gençler; özellikle kendi yaş guruplarına gore kendi aralarında toplanarak eğlence yapar- lar. Çünkü; yaşlılarla bir arada oldukları zaman, genç bir insanın yapacağı bir hareket veya söyle- yeceği bir söz oradaki ortamı veya havayı bir anda bozabileceği gibi, belkide istenmeyen olaylara da sebebiyet verebilecektir. Bu nedenle gençler “Erfene”yi kendi yaş gurupları içerisinde yapmayı tercih ederler. Burada; ortak yemek kültürü vardır. Herkes emeğini ortaya koyarak evden yemek getirir. Getirilen malzemelerle yemek orada pişirilir. Yapılan bu yemekte herkesin hakkı vardır. Yemek kültürü; Erfenede olabileceği gibi, Danışıkta da olabilir, Delikanlı sohbetlerinde de olabilir. Yörenin kültürel geleneğinde oluşan yemek kültüründe geleneksel bazı uygulamalar veya adetler bulunmaktadır; Şöyle ki; Herkesin mutlaka saklayabileceği kuru veya yağı olmayan, akışmaya- cak bir yiyecek numunesinin olması gerekmektedir. Bu şu anlama gelmektedir; 1-Tasarrufu öğrenmek 2-Bulduğunu birden yememek, çocuklarını, eşini, kısacası ailesini düşünmek. Saklama işini yapamayan kişi veya kişilere ceza verilir. Buradaki cezayı, delikanlı başkanı veya büyüklerden bir kişi verir. Bu kişiler der ki; “Yedik, içtik Allah bereket versin, tasarruf an- lamında, eve götürme anlamında yarına ne bıraktın, ne bırakmadın, yoksa yarına diyemi bıraktın anlamında ki uygulamalara verilen cezalardır.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzM2ODUz