Datçada Guş Dutmak ve İpek Dokumacılığı, Muğlada Guş Dutmak

255 Datça’da (Muğla) “Guş Dutmak” ve İpek Dokumacılığı Maddi Kültür Fotoğraf 7. Çekilen ipeklerin gelemgere sarılması (Fotoğraf: Güseren Karaköse) Kazanın başında bulunan kadının deneyimi ve yeteneği çok önemlidir. Çünkü kozalardan ince iplikleri alırken eli sürekli sıcak suyla temas etmekte ve saatlerce kazının başında oturmak zorunda kalmaktadır. Suyun derecesini ayarlamak için zaman zaman kazana soğuk su ilave edilmektedir (Fotoğraf 9). Bunu yaparken kazandaki sıcak suyun etkisi azalsın diye suyu ellerine de dökmektedirler. Kazandaki su bir kepçe yardımıyla arada bir karıştırılarak bazı kötü koza ve sıcak suda ölmüş olan ipek böceği tırtıllarından temizlenmektedir (Muzaffer Özgen, Osman Akın, Gülseren Karaköse). Muzaffer Özgen (2015), günümüzde yörede bu işi yapan deneyimli ve yete- nekli kadın sayınsın çok az olduğunu belirtmektedir. Fotoğraf 8. Kurutulmak için asılmış gelepler

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy