Kırklareli’nde Kaybolmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek - Çömlekçilik
338 Zekeriya KURTULMUŞ T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Yine çanak, çömlek, ibrik, testi gibi ürünlerin ağız kısmına parlaklık ve camsı bir özellik vermesi amacıyla boraks sürülür. Boraks, toz şeker gibi kristal bir görünümde olup, taşta incelti- lerek su ile karıştırıldıktan sonra kuruyan ürünleri fırına koymadan önce ağız kısımlarına sürülür, kısa bir süre güneşte bekletildikten sonra ürünler fırına alınmaktadır. 5. BİÇİMLENDİRMEDE KULLANILAN ALETLER 1997 yılında derleme yaptığım, 2011 yılında yaşamını yitirdiğinde atölyesi de kapanan Mehmet İBRİKÇİ usta ile 2010 yılında derleme yaptığım ve halen kendi atölyesinde üretime devam eden Hüseyin ÇOKAN usta biçimlendirmede hünerin elleri olduğunu söylediler. Bunun yanında biçimlendirmede en önemli alet ayakla çalışan çömlekçi çarkı ve bunun yanında tarak, tel ve ince bir çubuktur. Çömlekçi Çarkı; ayakla döndü- rülen, tahtadan yapılmış, 80 cm çapın- da dairevi bir parça, bunun içinden ge- çen 1 m yüksekliğinde silindir demir, bu demirin en altında yuvası bulunan bilye, en üstünde de tabla denilen ve üzerinde ürünlerin yapıldığı 20 cm çapında dairevi bir demirden ibarettir. 1 m yüksekliğindeki silindir demir ayakla döndürülen alttaki ve üzerinde ürünlerin şekillendirildiği üstteki tablayı döndürmektedir. Böylece çömlekçi ustası da ayakla döndürdüğü çarkında merkezkaç kuvvetine göre çamura istediği şekli verebilmektedir. Tarak; 10 cm x 10 cm ebatlarında demir veya tahta bir parçadır. Çömlek, testi, ibrik gibi ürünlerin karın kısımlarının şekillendirilmesinde ve dış yüzeyin pürüzsüz olmasında kullanılır.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy