Kırklareli’nde Kaybolmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek - Çömlekçilik

340 Zekeriya KURTULMUŞ T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı 7. PİŞİRME VE FIRIN • Fırın; bir ustanın 20-25 günlük çalışması sonucunda ürettiği ürünleri alabilecek kapasiteye göre düzenlenmiştir. Ortalama 500-600 adet ibrik, çömlek, testi gibi ürünlerin bir kerede pişirilebi- leceği kapasitededir. Ortalama 3 m yüksekliğinde, 2 m genişliğindedir. Altta ateşlik, üstte ürünlerin piştiği bölüm bulunur. Fırın taş ve tuğla malzemeden yapılmış- tır. Pişirmede meşe odunu kullanılır. Odun, pazardan odunculardan para ile toptan alınır. Alttaki ateşlik ile üst bölüm arasında bir tavan bulunur. Altta yanan ateşin alevi üstteki ürün bölümüne geçmesi için bu tavan kısmında 15-20 delik bulunur. Atölyenin içinde güneşsiz ortamda kuruyan ürünlerin büyük olanları altta kalacak şekilde dizilir. Ürünler arasında oynama olmasın diye ara- lara da küçükleri dizilir. Ürünler arasında hiç boşluk kalmaz. Fırın akşamdan azar azar yakılır, zaman ilerledikçe ateş çoğaltılır. Ateşin derecesi yavaş yavaş yükseltilmezse ürünlerde çatlama, kırılma ve patlama olur, ürünler ziyan olur. Fırında pişirme 700-800 derecede tamamlanır. Bunun bir göstergesi de ürünler ateşin rengine, korun rengine geldiği zaman pişmiş demektir. Daha sonra ateş kesilir ve ürünlerin yavaş yavaş soğuması sağlanır.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy