Kırklareli’nde Kaybolmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek - Çömlekçilik

341 “Kırklareli’nde Kaybolmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek: Çömlekçilik“ Maddi Kültür 8. ÜRETİLEN ÜRÜNLER 1997 yılında kendi atölyesinde üretim yaparken derleme yaptığım ve 2010 yılında ara- mızdan ayrılan Mehmet İBRİKÇİ ustaya atölyende ne tür ürünler yapıyorsun diye sorduğumda; çömlek, çanak, çorba kâsesi, testi, ibrik, saksı, vazo, fasulye tenceresi, soba borusu bileziği, baca üstlüğü ve küp yaptığını söylemişti. 2010 yılında kendi atölyesinde üretim yaparken derleme yaptığım Hüseyin ÇOKAN us- taya da ne tür ürünler yapıyorsun diye sorduğumda, naylon piyasaya çıktı ve bizim yaptığımız ürünlerin yerini aldı. O nedenle bugünlerde fasulye çömleği yapıyorum. Çok az da ölen kişinin mezarına su dökmek için küçük boyutta ibrik ve testi talebi oluyor, bir de onu yapıyorum cevabını aldım. Yani 2010-2011 yılı itibariyle can çekişen ve son çömlekçimiz Hüseyin ÇOKAN ustanın dışında üretim yapan başka ustamızın olmadığı Kırklareli çömlekçiliğinde, bugün fasulye çömleği ve az sayıda da ibrik ve testinin dışında ürün yapılmamaktadır. 9. ÇÖMLEKÇİLİĞİN KIRKLARELİ EKONOMİSİNDEKİ YERİ Bugünkü çömlekçi ustalarından yap- tığım sözlü derlemelere göre; 1960’lı yıllara kadar 8-10 ocakta üretim yapıldığı, 1997 yı- lında 3 ve 2011 yılında da 1 ocağa düştüğü anlaşılmaktadır. Bu veriler, Kırklareli nüfu- sunun artmasına karşılık çömlekçi atölyesi ve dolayısıyla üretiminde düşüş olduğunu göstermektedir. Kısacası ürettiğini sata- mayan, para kazanamayan usta çömlekçi ocağını kapatmaktadır. Zaten Kırklareli’de- ki son çömlekçi ustası Hüseyin ÇOKAN da

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy