Kültür Çesitliliği ile Düzce Lezzetleri

xi Yemek Kültürü Bir Yaşam Biçimidir. T ürkiye, kültürel zenginlik ve çeşitlilik bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almaktadır. Düzce ise bu zenginliğin en fazla harmanlandığı nadir şehirlerden birisidir. Düzce’mizde sayısız farklı kültürler bir arada yaşamaya ve aynı atmosferi paylaşmaya devam etmektedir. Kültürel çeşitliliğin her alanda hissedildiği bu coğrafyada etnik kökenler arasındaki en güzel iletişimi yemek kültürlerinde görebilmemiz mümkündür. Düzce kabağıyla, kestanesiyle, fındığı, cevizi ve yapılan birbirinden çeşitli yemekleri ile kendine has kültürünü koruyabilmiş bir kenttir. Milattan önceye kadar dayanan bir kültüre ev sahipliği yapan Düzce geçen süreç içinde yemeklerin yanı sıra bir botanik bahçesini andıran topraklarında yetişen birbirinden farklı otlar ve tarım ürünleri ile bu lezzet şöleni- ni perçinlemeye devametmektedir. Düzce için yemek bir yaşam biçimidir, lezzetlerin çeşitliliği de bu topraklar üzerindeki yaşamların biçiminde önemli bir yere sahiptir. Düzce’nin kabağı, Düzce’nin kestanesi ve Düzce’nin fındığı… Bu topraklar üzerinde yetişen her bir ürünün yal- nızca Türkiye sınırları içinde değil dünyanın dört bir yanında da karşılığını bulmanız mümkündür. Öyle ki sınırlarımız içinde üretilen kestaneler her yıl yüzlerce ton olarak ihraç edilmekte, yerli kabağımızdan yapılan çok sayıda lezzet de yalnızca Düzce için tescillenmektedir. Tescilli lezzetlerin daha geniş kitlelere ulaş- ması, tanıtılması ve Düzce’nin özellikle kabak yetiştiriciliği konusunda sayılı isimler arasına girmesi konusun- da düzenlediğimiz etkinliklerle ilerlemeye devam ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle “Kültürel Çeşitliliği İle Düzce Lezzetleri” kitabını ağız tadıyla, keyifli okumalar, uy- gulamalar ve lezzetli yemekler diliyorum. Dursun AY Düzce Belediye Başkanı TEŞEKKÜR

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2