Kültür Çesitliliği ile Düzce Lezzetleri
Kaldirik Turşusu ve Kaldirik Turşusu Kavurması Kaldirik Turşusunun Hazırlanması Yemeğin Türü Malzemeler: Yapılışı : Turşular ❊❊ 5 kg kaldirik ❊❊ 200 g acı süs biber ❊❊ 300 g sarımsak ❊❊ Yeter miktar salamura tuz ❊❊ Yeter miktar su İlk olarak kaldiriklerin yaprakları saplarından ayrılır, yaklaşık üçer santim uzunluğunda ke- silir, yıkanır ve kaynayan suda yaklaşık on beş dakika haşlanır. Haşlama işlemi bittikten sonra bir süre soğuk suda bekletilir ve süzülerek bir kenara alınır. Havanda sarımsak, acı süs biber ve tuz tam ezilmeyecek şekilde dövülür. Bir kabın içerisin- de haşlanmış kaldirikler ve havanda dövülmüş iç malzeme el ile iyice harmanlanır. Hazırlanan karışım 5 kg’lık bidonun içine konur ve üstünü geçecek miktarda tuzlu su eklenerek kapağı kapatılır. Serin bir yerde 10-15 gün bek- letildikten sonra tüketilebilir. Kaldirik Turşusu Kavurmasının Hazırlanması Malzemeler: Yapılışı : ❊❊ ½ kg kaldirik turşusu ❊❊ Orta büyüklükte 2 adet kuru soğan ❊❊ 2 yemek kaşığı tereyağı ❊❊ ½ yemek kaşığı biber salçası ❊❊ 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber Bir tavada tereyağı ve ince ince kıyılmış kuru soğan pembeleşinceye kadar kavurulur. Üstüne biber salçası ve kırmızı toz biber ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra kaldirik turşusu ilave edi- lerek bu şekilde yaklaşık beş dakika daha karış- tırılarak kavrulur. Karadeniz Mutfağı 105
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2