Kültür Çesitliliği ile Düzce Lezzetleri

xiii İ limiz, sınırları içerisinde bulunduğu Karadeniz Bölgesinin kültürel ve coğrafi özeliklerini barındırdığı gibi, Ana- dolu’nun çeşitli yerlerinden göç alan bir il olduğundan, yerleşen her kültürün zengin mirasından farklı özellikleri de bünyesinde bulundurmaktadır. Bu kültürel çeşitlilik ve buna bağlı oluşan folklor doğal olarak ilimizin mutfak kül- türünü de etkileşmiş ve zenginleştirmiştir. Elinizde bulunan bu kitapta, kültürel çeşitlilikten faydalanmak adına her kültüre ait lezzetler kitap içerisinde ayrı bölümler halinde hazırlanmıştır. İlimizin mutfak kültürünü tanıtmak ve bu lezzet çeşitliliğini bir yayında toplamak amacıyla “Kültürel Çeşitliliği ile Düzce Lezzetleri” yemek kitabı hazırlanmıştır. Hazırlık aşamasında, kültürlerin yıllardır birarada yaşamasından kay- naklı mutfak kültürlerinde de benzerliklerin oluştuğu görülmüştür. Her ne kadar isimleri farklı olsa da bu benzer lezzetler o kültüre ait bölümde değerlendirilmiştir. Kültürlerin mutfaklarında hamura bağlı yemek çeşitliliği dikkat çekmektedir. Kimisinde ceviz ve fındığın, kimisinde de et ve sebze ürünlerinin yemek yapımında yoğun olarak kullanıldığı görülmektedir. İlimizin Karadeniz’e bakan yüzü olan Akçakoca ilçemizdeki balıkçılık ve oluşan balık kültürü ilimizin mutfak kültüründe önemli bir yer tutmak- tadır. Her kültürün kendine özgü farklı yemekleri ve lezzetleri varsa da, bir arada yaşamanın vermiş olduğu kaynaşma ve yakınlaşmayla zaman içerisinde yemeklerde kullanılan malzemelerden, yapılış şekillerine kadar yemek kültürle- rinde benzerlikler görülmektedir. İlimizdeki farklı lezzetlerin bazılarının tescil işlemleri ilgili kurumlarca yapılmaktadır. Bu farklı tatların ülkemizde bi- linilirliğinin sağlanması açıcından bu çalışmalar önemlidir. Düzce Köftesi, Akçakoca Melengüçceği Tatlısı ve Düzce Acıkası’nı tescil edilen ürünlere örnek olarak verebiliriz. İlimizin her platformda tanıtımı, kültürel çeşitliliğinin ve sonucunda oluşan zengin mutfak kültürünün gelecek ku- şaklara aktarılması bakımından önemli bir eksikliği gidereceğine inandığımız “Kültürel Çeşitliliği ile Düzce Lezzetle- ri” yemek kitabının her aşamasında katkılarını esirgemeyen Sayın Valimiz Dr. Zülkif DAĞLI ve Belediye Başkanımız Sayın Dursun AY’a şükranlarımızı sunar, verdikleri tarifler, sıcak ve içten konuk severlikleri için ilimizin tüm kültür derneklerine sonsuz teşekkür ederiz. Resul TAŞTAN İl Kültür ve TurizmMüdürü V. ÖN SÖZ

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2