Kültür Çesitliliği ile Düzce Lezzetleri
Belemir Otlu Köy Ekmeği Yemeğin Türü Malzemeler: Yapılışı : Ekmekler ❊❊ 1 kg buğday unu ❊❊ 1 tatlı kaşığı maya ❊❊ 2 çorba kaşığı yoğurt ❊❊ 1 tatlı kaşığı belemir otu ❊❊ 1 çorba kaşığı çörek otu ❊❊ 2 çay kaşığı tuz ❊❊ Yeteri miktar ılık su Ekşi Mayanın Hazırlanması : Bir gün önceden bir kâse un, bir tutam tuz, bir çay bardağı ılık su ve maya bir kapta karıştırılarak ekşi maya kıvamına gelene kadar bekletilir. Geniş bir kabın içine un konulur ve üzerine tuz serpilir. Unun ortası havuz şeklinde açılır, içerisine önceden hazır- lanan ekşi maya ilave edilir. Üzerine eklenen yeteri miktar su ile kulak memesi kıvamına gelene değin iyice yoğurulur ve üzerine nemli bir bez örtülerek mayalanana kadar oda sıcaklığında yaklaşık bir saat bekletilir. Bir kapta iki çorba kaşığı yoğurt ve bir yemek kaşığı un çırpılır. Pazılara ayrılan hamurun üzerine un ve yoğurttan hazırlanan karışım sürülür, bir çorba kaşığı çörek otu serpi- lerek 30 dakika daha bekletilir. Bekletilen pazıların üstüne belemir otu serpilerek önceden ısıtılmış 180-200 ºC’lik fırında yaklaşık 45 dakika pişirilir. Düzce’nin Farklı Lezzetleri 215
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2