Kültür Çesitliliği ile Düzce Lezzetleri

Abhaz ulusal baharatları ile hazırlanan ve antik-eski yöntemlerle yapılan acıkanın sır- ları, eşsiz kokulu ve mayhoş baharatlarla birlikte acı veya tatlı biberlerin taşın üzerine koyulup öğütülerek yapılmasıdır. Acıka yapımında biber, tuz, sarımsak ve çe- şitli baharatlar kullanırdı. Ahaeg ve Apıhnıga adı verilen acıka yapı- mında kullanılan taşlar ve doğada, özellikle dere yataklarında bulunan düzgün, küçük kaya parçaları, öğütme işi yapabilecek bo- yutlardaki taşlar da mutfak araç-gereçleri olarak kullanılırdı. Ahhaeg olarak adlandırılan sathı düz kare veya dikdörtgen şeklindeki taşın üzerine ye- teri kadar (taşın üzerini saracak kadar) suda haşlanmış acı veya tatlı biberler tohumların- dan ayıklanarak koyulur. Apıhnıga denilen doğal, yuvarlak, sathı düz taşla, biberler ezi- lerek öğütülür ve öğütülen biberlerin içine sarımsak, tuz ve tüm baharat malzemeleri katılarak salçaya benzer kıvama gelinceye kadar bu işleme devam edilir ve bu şekilde acıka hazırlanmış olur. Eski usul acıka yapımında çok fazla efor sarf edilmektedir.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2