Kültür Çesitliliği ile Düzce Lezzetleri

Çerkez Mutfağı  45 Çerkez Peyniri ve İsli Çerkez Peyniri Yemeğin Türü Malzemeler: Yapılışı: Süt Ürünleri Hazırlanış Süresi 1 hafta ❊❊ 8 litre süt ❊❊ 2 litre bekletilmiş ekşi peynir suyu ❊❊ 2 yemek kaşığı tuz Sekiz litre süt tencereye konularak kaynatılır. Kabar- maya başlayan sütün ateşi kısılıp taşırmadan, ekşi peynir suyu bir kepçe yardımı ile kenarlardan azar azar dökülür. Kesilmeye başlayan süt, peynir tortusu olarak üstte toplanmaya başlar. Süt tamamen kesilinceye kadar peynir suyu kenarlar- dan yavaş yavaş ilave edilir. Bu işlem 5 ila 10 daki- ka arası sürer. Sütün tamamı kesilir, suyu yeşil renge döner. Bu aşamada yukarıda toplanan peynir, kevgir yardımı ile peynir sepetine alınır. Peynirin üzerine tuz serpilip 5-10 dakika beklemeye bırakılır. Elle tutulabilir sıcaklığa geldiğinde sepetten alınıp ters çevrilip yeniden sepete konur. Üzerine ye- niden tuz serpilir ve soğuduğunda taze peynir olarak yemeğe hazırdır. İslendirme Aşaması: Elde ettiğimiz peynir birkaç gün dış yüzeyi sertleşip, ka- buk bağlayıncaya kadar soğuk ortamda bekletilir. Eskiden köy evlerinin ocaklarında kurutulan peynir günümüzde özel olarak dizayn edilmiş isleme odalarında yapılmakta- dır. Peynir ateşe yakın bulundurulmaz. Sadece dumanın en sıcak alanında raf sistemi ile üzeri bez ile sarılarak is- tenilen kıvama gelinceye kadar bekletilir. Ağacın kalitesi isleme işlemi için önemlidir. Kuru dut ve akasya ağaçları ile yakılan ateşin isi bu iş için uygundur.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2