Kültür Çesitliliği ile Düzce Lezzetleri

ix Takdim İ nsanoğlunun tarih sahnesine çıktığı ilk günden beri beslenme kültürü ve bu kültürün çevresinde oluşan mutfak kültürü toplumlar için önemli bir yer teşkil etmektedir. Öyle ki insanlık, temel ihtiyaçlarından biri olan beslenmeyi ilk zamanlarda sadece vücudun temel gereksinimlerini karşılamak için yapıyorken, tarihsel süreç içerisinde bu durumgereksinim karşılamanın ötesine geçmiş, lezzet denilen o sihirli özellik de eklenerek kültür dediğimiz büyük toplumsal olgunun içinde önemli bir yer tutmuştur. İlimiz çok farklı kültürlerin bir arada bulunduğu bir yapıya sahiptir. Gürcü, Abhaz, Çerkez, Manav, Karade- niz, Roman vb. kültürleri bu çeşitliliğe örnek olarak verebiliriz. Bu farklı yapı ilimizin kültürel zenginliğidir. Bu kültürler çok zengin bir folklora (Halk Kültürü) sahiptir. Burada yemek kültürlerindeki çeşitlilik karşımıza çıkmaktadır. Bu farklı kültürlere mensup bireyler, ilimize göç eden atalarının geldikleri coğrafyadaki bu eşsiz lezzetleri ilimize taşımışlar ve günümüzde de yaşatmaya devam etmektedirler. Yemeklerde kullanılan çeşitli baharatlardan tutun da, yemeklerin yapım tekniklerine kadar her bir yemek onu tatmaya gelenlere doyum haz- zından öte görsel bir şölen sunmaktadır. Farklı kültürlerin yemeklerini bir araya getirerek oluşturmaya çalıştığımız bu kitap bu büyük kültürel zenginliğin sadece küçük bir kısmını içermekte olup, ilimizin yemek kültüründeki çeşitliğini göstermesi açısından önemlidir. Bu kitabın hazırlanmasında, ilimizin kültürel zenginliğinin bir parçası olan ve katkılarını hiç esirgemeyen kül- tür derneklerine ve emeği geçenlere sonsuz teşekkür eder, 100’ün üzerinde yemek tarifinin yer aldığı “Kültürel Çeşitliliği ile Düzce Lezzetleri” kitabının ilimizin kültür hayatına ve tanıtımına katkıda bulunmasını temenni ederim. Dr. Zülkif DAĞLI Vali

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2