Kütahya Mutfak Kültürü
Malzemeleri: 1 adet orta boy lahana Ýçi 300 gr. kýyma 4 büyük kuru soðan Yarým demet maydanoz 1 su bardaðý pirinç ½ yemek kaþýðý domates salçasý Tuz Karabiber 1 çay bardaðý zeytinyaðý 1 yemek kaþýðý nane ½ çay bardaðý zeytinyaðý ½ yemek kaþýðý domates salçasý Hazýrlanýþý: Lahananýn tersi çevrilir, koçan kýsmý kesilerek çýkartýlýr. Yapraklarý tek tek ayrýlýr. Derin bir tencereye su ve 2 tatlý kaþýðý tuz koyup kaynatýlýr. Kaynayan suda lahanalar 1- 2 dakika bekletildikten sonra süzgece alýnýp soðumaya býrakýlýr. Belirtilen malzemeler karýþtýrýlýp dolma içi hazýrlanýr. Yapraklardan bir avuç büyüklüðünde parçalar alýnýp bir ucuna dolmalýk içinden bir tatlý kaþýðý koyulur. Yapraðýn yan kenarlarýndan biri kapatýlarak biraz sarýlýr, sonra öbür kenarý da bükülerek rulo þeklinde tamamen sarýlýr. Tüm sarmalar tencereye dizilir. Üzerlerine zeytinyaðý gezdirilir. Domates salçasý bir kase suda ezilerek sarmalarýn üzerine dökülür. Bir miktar kaynamýþ su eklenir. Sarmalarýn üste çýkmamasý için üzerine bir tabak kapatýlýr. Su kaynadýktan sonra ateþi orta hararete getirilip pirinçler yumuþayana kadar piþirilir. (yaklaþýk 20 dakika) Sunum ; sýcak servis yapýlýr. Arzuya göre limon veya yoðurt ile servis edilir. Lahana Sarmasý
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2