Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

100 101 Lokma is one of the common traditional pastries of the region. It is usually made in round shaped but around Datça it is formed in semi lunar shape. That one is called ‘dalankıta’. Lokma is generally prepared and distributed for the good of dead relatives. In the past, around Ortaca, there was a belief that because it must smell in the house on bairam’s eve , lokma was cooked in the morning and distributed in grave visits. Nowadays, it is cooked in pastry shops and distributed at school entrances or market places on Thursdays or Fridays. Ingredients: -2 cups flour -1 egg -1 tea glass yoghurt -Yeast -Salt -Water To Fry: -3 cups vegetable oil On top: -Granulated sugar or honey (optional) Directions: Mix flour, egg, yoghurt, yeast, warm water and salt. Stir well and make a soft and sticky batter. Cover the bowl until it doubles in size. When the dough is puffed, heat vegetable oil in a saucepan. With the help of a spoon, put the pieces in size of a walnut in fried oil. During the process, to avoid sticking of the spoon to the dough, dip the spoon into sugared water from time to time. Lokma is traditionally served plain with sprinkled sugar or with honey beside. In time, sorbe (shorbet, sweetened fruit juice) is also added to tradition. LOKMA YEAST FRITTERS Lokma, yörenin yaygın olan geleneksel hamur işlerinden biridir. Şekil itibariyle yuvarlak olup Datça tarafında küçük yarım ay şeklinde yapılanı “dalankıta” olarak adlandırılır. Lokma, özellikle kaybedilen yakınların hayrına dağıtmak üzere yapılır. Ortaca tarafında, eskiden arife günleri evde lokma kokması gerektiği inancıyla sabahtan pişirilip mezar ziyaretlerinde dağıtılırken günümüzde Perşembe ya da Cuma günleri çarşı, pazar meydanlarında, okul girişlerinde pastanelere yaptırılıp, dağıtılmaktadır. Malzemeler: -2 su bardağı un -1 adet yumurta -1 çay bardağı yoğurt -Maya -Tuz -Su Kızartmak için: -3 su bardağı sıvıyağ Üstü için: -Tercihe göre toz şeker ya da bal Yapılışı: Un, yumurta, yoğurt, maya, ılık su ve tuz ile akışkan kıvamda bir hamur yoğrulur, üstü örtülerek mayalanmaya bırakılır. Hamur kabardığında, ocağa alınan bir tencerede sıvıyağ kızdırılır. Bir kaşık aracılığı ile hamurdan koparılan ceviz büyüklüğünde toplar kızgın yağa atılır, kızartılır. Bu işlem sırasında hamurun yapışmasını önlemek için kaşık ara ara şekerli suya batırılır. Lokmanın geleneksel ikramı, sade, üzerine şeker serperek ya da yanında bal ile yapılır. Sonradan şerbetli ikramı da geleneğe eklenmiştir. 1-2''

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2