Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

102 103 ​Lokum pilavı, also known as lokum (Turkish Delight), is a homemade wedding dish which belongs to Datça and Bodrum region. It is a quite old tradition but still alive. In some places it is also part of restaurant culture. Ingredients: -1 kg flour -1 egg -1-2 tablespoon vegetable oil -Salt -Water -3-4 tablespoons butter -500 gr. mince meat -Pepper Directions: Knead a stiff dough with flour, egg, water, salt and leave aside for 30-45 minutes. Make lumps and roll a phyllo out of each lump. Do not roll too thin. After that, cut the phyllo dough into 1 cm squares. Put phyllos on sheets to dry. Dust with flour in order to avoid the stickiness. They generally dry in one day. Put the dried pilaf phyllos in boiling water. Add salt and oil. Boil by stirring occasionally. After they are cooked, washed on cold water, sieve and put on a plate. In another saucepan, melt the butter. Saute the minced meat with salt and pepper. Then add phyllos. Stir well and take off the heat. Serve hot. In old Bodrum weddings, to keep the meal hot, it is served in copper plates settled on the corner of brazier or ashy cinder. LOKUM PİLAVI MINCE MEAT WITH DOUGH Lokum pilavı, lokum olarak da ifade edilen, Datça ve Bodrum tarafına özgü, gelenekten günümüze taşınmayı başarmış, ev yapımı bir düğün yemeğidir. Belli yerlerle sınırlı olmakla birlikte çarşı mutfağına da yansımıştır. Malzemeler: -1 kg un -1 yumurta -1-2 yemek kaşığı sıvıyağ -Tuz -Su -3-4 yemek kaşığı tereyağı -500 gr. kıyma -Karabiber -Tuz Yapılışı: Un, yumurta, su ve tuz ile katı bir hamur yoğrulur ve 30-45 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Dinlenen hamurdan bezeler yapılır, çok ince olmayacak şekilde yufka açılır. Yufkaların tamamı bittikten sonra 1 cm’lik kareler halinde kesilir, birbirine yapışmasın diye un serperek çarşaf üstünde kurutulur. Genelde de bir günde kurur. Kurutulan pilavlık hamurlar, bir tencerede tuz ve sıvıyağ eklenerek kaynatılan suda ara ara karıştırarak haşlanır. Piştikten sonra soğuk suya tutulur, süzülür, bir kaba alınır. Bir tencerede tereyağı eritilir, kıyma kavrulur. Üzerine tuz, karabiber serpilir ve haşlanan hamur ilave edilerek iyice karıştırılır ve ocaktan alınır. Sıcak servis edilir. Sıcak kalmasını sağlamak amacıyla eski Bodrum düğünlerinde ocak ya da mangalda küllü közün kenarına konulan bakır sahanlar ile ikram edilirmiş. 20-25'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2