Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

108 109 Tatar is a traditional wedding dish made with homemade macaroni cut like matchstick or cut a bit bigger than pasta of lokum pilav. It is usually eaten with yoghurt. Tatar is still cooked in weddings with packed pasta. Ingredients: - 1 Kg flour - 5 eggs - Water, salt - 300-400 gram yoghurt - 4-5 clove of garlic - 1-2 tablespoon vegetable oil Sauce: -Butter , ground paprika Directions: For homemade macaroni, knead stiff dough with flour, egg, water and salt. Cover it with a wetted cloth and rest for 30-40 minutes. Make orange-sizes lumps and roll. (not very thin) Dry phyllos on cloth by tossing and put them on a kneading table. First cut strips, then by putting 3-4 strips together, cut 2 cm squares. Cut noodles and leave them on the cloth to dry. It takes about a day. For Tatar, boil water in a saucepan with vegetable oil and salt. Put macaroni in boiling water, cook until tender. When they are cooked, wash in cold water and sieve. Peel the garlic cloves and mince. Add the minced garlic into melted yoghurt. Mix yoghurt with noodles. It can be served plain or with sauce of fried paprika in butter. Except from this, Tatar can be made with barbecued eggplants which is called ‘eggplant tatar’ and ‘egg tatar’ that is made with boiled egg. TATAR HOMEMADE MACARONI WITH YOGHURT Tatar, ev yapımı kibrit çöpü şeklinde kesilen erişte makarna ya da lokum pilavlık makarnadan daha büyük olacak şekilde kesilen kare makarnanın yoğurtlanması ile hazırlanan geleneksel bir düğün yemeğidir. Hazır makarnalar da kullanmak suretiyle düğünlerde hala yapılır. Malzemeler: -1 kg un -5 adet yumurta -Su, tuz -300-400 gr. yoğurt -1-2 yemek kaşığı sıvıyağ -4-5 diş sarımsak -Su, tuz Sosmalzemesi: -Tercihe göre tereyağı, kırmızı toz biber Yapılışı: Erişte için un, yumurta, su ve tuz ile sert bir hamur yoğrulur. Hamurun üzeri nemli bir bezle örtülür, 30-40 dakika kadar dinlendirilir. Hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler yapılır, çok ince olmayacak şekilde yufka açılır. Yufkalar bez üzerinde alt-üst ederek biraz kurutulduktan sonra yassıağaç üzerine alınır. Önce şeritler sonra da üç- dört şeridi üst üste koymak suretiyle 2 cm.lik kareler olacak şekilde enlemesine kesilir. Kesilen makarnalar, bez üzerinde tekrar kurumaya bırakılır. Bir gün kadar bir sürede kurur. Tatar için bir tencerede sıvıyağ ve tuz eklenerek su kaynatılır. Makarna kaynayan suya atılarak yumuşayana kadar haşlanır. Pişince, soğuk suya tutulur, süzülür, bir kenara alınır. Sarımsaklar kabuğu soyulup ezildikten sonra ayrı bir kapta bekletilen ve su ile seyreltilen yoğurda ilave edilir. Sarımsaklanan yoğurt, makarna ile karıştırılır. Servisi, tercihe göre sade olarak ya da üzerine tereyağında kavrulmuş toz biberli sos dökerek yapılır. Tatarın, makarna ile yapılan dışında “patlıcan tatarı” denilen közlenmiş patlıcan ile ve “yumurta tatarı” denilen haşlanmış yumurta ile yapılanı da vardır. 20-25'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2