Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

110 111 Vekilharç is pastry which belongs to Milas and usually served in weddings and mawlids. Nowadays, it is not as common as it used to be but it’s still cooked at homes. Ingredients: Dough: -750 gr. flour -Water -Salt -1 egg (optional) Stuffing: -500 gr. mince meat -1 onion (optional) -1 bunch parsley -4-5 tablespoons olive oil -Pepper -Salt Dressing: -300-350 gr. condensed yoghurt -3-4 cloves garlic -2 tablespoons butter -1 dessertspoon pepper VEKİLHARÇ PASTRY WITH MINCE MEAT Vekilharç, Milas tarafına özgü, düğünlerde ve mevlitlerde yapılan bir hamur yemeğidir. Gelenek açısından özel gün yemeği olarak düğünlerdeki yerini günümüzde kaybetmiş olsa da evlerde hala bilinir ve yapılır. Malzemeler: Hamuru için: -750 gr. un -Su -Tuz -Tercihe göre 1 adet yumurta İç harcı için: -500 gr. kıyma -Tercihe göre 1 adet kuru soğan -1 demet maydanoz -4-5 yemek kaşığı zeytinyağı -Karabiber -Tuz Üstü için: -300-350 gr. süzme yoğurt -3-4 diş sarımsak -2 yemek kaşığı tereyağı -1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı: İç harcı için ocağa alınan bir tavada zeytinyağı ısıtılır. Soğan, tercih ediliyorsa, yemeklik doğranır yağda kavrulur sonra kıyma eklenir. Kıyma da kavrulduktan sonra içine incecik kıyılmış maydanoz katılır, tuz ve karabiber atılır, karıştırılır ve ocak kapatılır. İç harç soğurken bir tarafta da un, su ve tuz ile çok sert olmayacak şekilde hamur yoğrulur. Hamurdan bezeler yapılır, bezelerden de nişastayla incecik yufkalar açılır. Yufkalardan her biri yağlanır ve ortadan ikiye katlanır. Katlanan yufkalar, uzun tarafına soğumuş olan iç harçtan konduktan sonra rulo biçiminde sarılır, 2 cm. aralıklarla kesilir ve tabanı yağlanan büyük bir tepsiye dizilir. Yufkaların tamamı bitince tepsi fırına verilir, üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkınca, soğumaya bırakılır. Vekilharca, sıcak et suyu ya da tavuk suyu dökülür, üzeri kapatılır. Servise hazırlamak için suyu çekmesi ve kabarması beklenir. Servis edilirken, üzerine suyla seyreltilmiş sarımsaklı süzme yoğurt eklenir, tereyağı gezdirilir ve karabiber serpilir. Directions: Heat olive oil in a pan for the stuffing. Saute finely chopped onion (onion is optional) then add mince meat. Continue sauteing. Stir chopped parsley, salt and pepper in and turn off the heat. Leave aside to cool. In the meantime, knead medium hard dough with flour, water and salt. Divide the dough into lumps and with the help of starch, roll very thin phyllos. Oil phyllos and fold in 2 pieces medially from center. Onto the long side of phyllos, add filling ingredients and roll. Slice the rolls to 2 cm pieces and place them into oiled tray. Cook in the oven until the top gets roasted. Then leave aside to cool. ​On top of Vekilharç, pour hot beef/chicken broth. Wait until it absorbes the broth and rise. When serving, pour the condensed yogurt with garlic. Melt butter and pour it over the yoghurt. Sprinkle pepper. 55-60'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2