Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

116 117 There are lots of different local names for this food: çitirmek, çıtırmak, gıvam, kıyam or sesame halva. It is a traditional dessert (35-40 years old) made with honey and sesame in religious festivals and weddings in wintertime. Also, çitirmek is the main equipment of a game called ’Kapma’. The game is played in weddings. They hang the dessert on a tree in a bag. One person stays there to protect the dessert from a group who want to grab it. Çıtırmak takes less part in today’s culinary culture. Ingredients: - 500 gr. sesame - 400-450 gr. honey - Optionally 2 cups peanut, walnut or almond Directions: ​Clean the sesame and wash. Saute in a pan with its own oil, until its color changes. The most important thing is to stir because sesame can burn very quickly. Add honey on sauteed sesame and continue stirring. Add nut, walnut or almond (whichever you like). When sesames are almost cooked, they will hold each other, they will smell and bubble. It may take 40-45 minutes. After they are cooked, pour them in a cold tray or onto a pastry board. Press with a spoon, leave aside in cool temperature. Before it is totally cool, slice square or rectangular pieces. Serve cool with or without tea. ​Another version of mentioned dessert is Susam Karması which is made by grinding the sauteed sesame in mortar and mixing it with grape juice. ÇİTİRMEK SESAME HALVA Çitirmek, çıtırmak, gıvam, kıyam veya susam helvası gibi pek çok isimle ifade edilir. Kış mevsiminde, bayramlarda, düğünlerde bal ve susamla yapılan 35-40 yıl öncesinin geleneksel bir tatlısıdır. Hatta düğünlerde hazırlanıp torbaya konularak, ağaca asılan çıtırmak, ağacın başında onu vermemek için uğraşan bir kişi ile ağacın etrafında toplanarak onu yakalamaya çalışan topluluğun mücadelesinden oluşan “kapma” oyununun ana malzemesi olmuştur. Çıtırmak günümüz mutfağında artık daha az yer almaktadır. Malzemeler: - 500 gr. susam - 400-450 gr. bal - Tercihe göre 2 su bardağı fıstık, ceviz ya da badem Yapılışı: Susamayıklanır, yıkanır. Yağlı olduğu için harici yağ eklemeden bir tavada sürekli karıştırmak suretiyle rengi değişene kadar kavrulur. Susamçabuk yandığı için sürekli karıştırmak önemlidir. Kavrulan susamın üzerine bal ilave edilir, pişirmeye devamedilir. Tercihe göre fıstık, ceviz ve bademeklenebilir. Pişmeye yakın susamlar birbirini tutmaya, kokusunu vermeye ve köpük köpük olmaya başlar. Bu süre 40-45 dakikayı bulabilir. Piştikten sonra içi yağlanan bir tepsiye ya da geleneksel usulle yassıağaç/senit denilen ekmek tahtasının üzerine dökülür, kaşıkla bastırılır, serin bir yerde sıcaklığı azalana kadar bekletilir. Tamsoğumadan önce kare ya da dikdörtgen şeklinde dilimlenir. Servisi, soğuduktan sonra sade olarak ya da çay ile yapılır. Söz konusu tatlının bir başka varyantı, susamın kavrulduktan sonra dibekte dövülmesi ve soğuduktan sonra pekmezle karıştırılarak yenmesidir ki buna da “susam karması” denir. 45-50'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2