Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

118 119 Home-made Baklava is a traditional dessert, prepared at homes for special days like religious festivals and weddings. Nowadays, it is made in restaurants as well. Ingredients : Dough: -5 cups flour -1 Turkish coffee cup vegetable oil -Salt -Water -Starch (to roll) Top : -1-1,5 cup olive oil or 6-7 tablespoons butter Stuffing: -2 cups minced walnut -1 cup sauteed, minced sesame - 1 cup sugar EV BAKLAVASI HOMEMADE BAKLAVA Ev baklavası, bayramlar, düğünler gibi özel günlerde ikram etmek için evlerde yapılan, günümüzde çarşı mutfağına da girmiş olan geleneksel bir tatlıdır. Malzemeler: Hamuru için: -5 su bardağı un -1 kahve fincanı sıvıyağ -Tuz -Su -Nişasta (açmak için) Üzeri için: -1-1,5 su bardağı zeytinyağı ya da 6-7 yemek kaşığı tereyağı İç malzemesi: -2 su bardağı dövülmüş ceviz -1 su bardağı kavrulmuş, dövülmüş susam -1 su bardağı şeker Şerbeti için: -1 kg. şeker -1-1,5 litre su -1 tatlı kaşığı limon suyu Yapılışı: Un, sıvıyağ, su ve tuz ile orta yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur. Hamurdan, üstü örtülerek 15- 20 dakika kadar dinlendirildikten sonra 70 adet beze yapılır. Her beze, tepsi büyüklüğünde olacak şekilde nişasta ile açılır, aralarına yağ sürülerek otuzbeş tanesi yani yarısı tepsiye döşenir. Üzerine şeker ile ezilmiş susam ve ceviz serpilir. Geri kalan otuzbeş yufka da için üzerinden başlayarak ve aynı şekilde aralarına yağ sürülerek tepsiye yerleştirilir. Dilimlenir, üstüne kızdırılmış zeytinyağı, tereyağı ya da zeytinyağı tereyağı karışımı gezdirilir. Bu tatlı, iki kat arayla iç malzeme konularak ve pişirme yerine bağlı olarak kırk ya da yirmi yufka ile de yapılır. Pişirmesi, önceden alt-üst ederek közde yapılırken günümüzde fırına verilerek daha kolay yapılmaktadır. Fırında pişme süresi üzeri kızarana kadardır. Şerbet için su ve şeker bir tencereye alınır, koyulaşana kadar kaynatılır. Ocaktan indirmeye yakın içine limon suyu eklenir. Şerbet, tırnağa damlatıldığında dağılmıyorsa kıvamını almış demektir. Baklava soğuk, şerbet sıcak olacak şekilde dökülür. Tepsinin üzeri örtülür, tatlının şerbetini çekmesi beklenir. Servisi, ılık da soğuk da yapılabilir. Sherbet: -1 kg. sugar -1-1,5 litre water -1 dessertspoon lemon juice Directions: ​Knead medium soft dough with flour, liquid oil, water and salt. Leave the dough aside for 15-20 minutes, and then make 70 lumps. Roll every lump in size of tray with starch and spread 35 of them on the tray by oiling between. On top, sprinkle sesame and walnut mashed with sugar. Do the same for the other 35. Slice the phyllos, pour heated oil/butter or both on top. This dessert can be made by sprinkling stuffing ingredients on every 2 layers, or depending on the baking place, it can be prepared with 40 or 20 phyllos. ​In the past baking was made on cinder by turning upside-down. Nowadays, it is baked in ovens. It is baked till the top gets color. For the sherbet, boil water and sugar until thick. Add lemon juice before turning off the heat. When you pour a drop of sherbet on your nail, if it does not leak, it has the right consistency. Pour hot sherbet onto cooled baklava. Cover up the tray and wait for sherbet sink to the bottom. ​Baklava can be served cold or warm. 1-1,5''

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2