Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

120 121 Kabak Pesteli is made with fermented grape juice and pumpkin as part of winter preparations. For that dessert, ‘Dülbent Kabak’ as known in Ula, is used. That pumpkin has a cylindrical shape (like zucchini), it is 30-35 cm long and yellow like a quince. Ingredients: For fermented grape juice: - 5 lt. grape juice -1 cup wood ash -2 dülbent pumpkin -1 pot lime -Basil Directions: ​In order to prepare pastel, firstly fermented grape juice must be prepared. Pour grape juice and ash (cinder) into the boiler, and boil for 3-4 hours until it thickened. Wait overnight. In the meantime, cinder falls down, fermented grape juice comes over. The next day, skim off the clear part of fermented grape juice to another pot. ​For the pestel, peel the pumpkins, slice semi lunar shape( not very thick), and put them in the limed water and wait for 2-3 hours. Then, take them out of limed water and wash with clean water and boil in a saucepan. KABAK PESTELİ PUMPKIN DESSERT Kabak pesteli, kış hazırlıkları kapsamında üzüm şırası ve kabak ile yapılan ve daha çok da ev içi tüketime yönelik olan bir tatlı çeşididir. Pestelde, Ula’daki adlandırmasıyla “dülbent kabak” kullanılır. Dülbent kabağı, yemeklik sakız kabağı gibi silindirik formdadır. Boyu 30-35 cm. olup ayva gibi sarı renktedir. Malzemeler: Şıra için: -5 lt. üzüm suyu -1 su bardağı pinar odunu külü -2 adet dülbent kabağı -1 kase kireç -3-4 dal fesleğen Yapılışı: Pestel yapabilmek için önce şırayı hazırlamak gerekir. Şıra için ocağa bir kazan oturtulur, üzüm suyu ve kül kazana aktarılır, kıvamı koyulaşana kadar 3-4 saat kaynatılır. Kıvamını alınca ocaktan indirilir, durulması için sabaha kadar bekletilir. Bu süre içinde kül alta çöker, şıra üste çıkar. Ertesi gün şıranın üstteki duru kısmı alınır, ayrı bir kapta toplanır. Pestel için kabakların kabuğu soyulur, fazla kalın olmayacak şekilde ve yarım ay gibi dilimlenir. Kabak dilimleri, kireçli su içine atılır, 2-3 saat bekletilir. Kireçli sudan çıkarılır, duru suyla iyice yıkanır ve ocağa alınan bir tencerede kaynatılan suda haşlanır. Hazır bekletilen şıra, kaynaması için tekrar ocağa alınır. Haşlanmış kabak dilimleri ve fesleğen şıraya ilave edilir, koyulaşana kadar 5-6 saat kaynatılır. Pestel, tabağa alındığında kolay dağılmayan bir 1-2 GÜN kıvama gelmişse ocaktan alınır, soğumaya bırakılır. Kabak petseli, yemeklerden sonra tatlı olarak ikram edilir. Aynı yöntemle ayva pesteli, pekmez yerine bal ve şeker kullanarak da bal kabağı pesteli yapılır. ​Put the fermented grape juice onto the cooktop to boil. Add boiled pumpkins and basil and boil for 5-6 hours until it is thick. If pestel is thick enough (i.e.when you put on a plate, it stays as a whole), take it off the heat. Set aside to cool. ​Pestel is served as dessert after meals. With the same method, quince pestel; and by using honey and sugar instead of pekmez, squash pestel is made.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2