Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

124 125 ​Tutmaç is a traditional dessert made with phyllo. It is also called ‘dutmaç’ or ‘ekmek makarnası tatlısı’. In the past, the dessert used to be served in weddings, religious ceremonies or soldier’s farewell ceremonies. Nowadays, it is served at homes. Ingredients: Dough: -500 gram flour -Water -Salt Sherbet: -1,5 cups sugar -2 cups water Stuffing : -1/2 cups vegetable oil -3 tablespoons butter -1 cup sauteed and minced walnut, peanut, sesame -1dessertspoon cinnamon Directions: ​Firstly, prepare the sherbet of tutmaç by boiling water and sugar. Leave aside to cool. On the other side, with flour, salt and water, knead dough as thick as an earlobe. Divide it into 12-13 lumps and roll phyllos. Cook both sides of the phyllos by turning upside down on the sheet metal and cut them narrow and short like homemade macaroni, and put them in a big pot. ​Melt the butter and mix it with olive oil. Pour it on the sliced phyllos using a ladle. Pour sherbet and stir them well. Add the nuts. It looks like sweet homemade macaroni. ​Sprinkle cinnamon and serve warm. TUTMAÇ TUTMAÇ DESSERT Tutmaç yufkadan yapılan geleneksel bir tatlı çeşididir. “Dutmaç” ve “ekmek makarnası tatlısı” da denir. Eskiden düğünlerde, mevlitlerde, asker uğurlamalarda yapılan bu tatlı, günümüzde belli günlerin tatlısı olarak gelenekteki yerini kaybetmiş olsa da evlerde hala yapılmaktadır. Malzemeler: Hamuru için: - 500 gr un -Su -Tuz Şerbeti için: - 1,5 su bardağı şeker - 2 su bardağı su İç malzemesi: - 1/2 su bardağı kadar zeytinyağı - 3 yemek kaşığı tereyağı - 1 kâse kavrulmuş ve ezilmiş ceviz, fıstık, susam. *Tercihe göre 1 tatlı kaşığı tarçın Yapılışı: Önce suyla şeker kaynatılır, tutmacın şerbeti hazırlanır, soğuması için bir kenara alınır. Şerbet kaynarken bir taraftan da un, tuz ve su ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur. Hamur 12-13 bezeye ayrılarak açılır. Açılan yufkalar sacda alt üst etmek suretiyle kesilebilecek yumuşaklıkta az pişirildikten sonra ev makarnası gibi ensiz ve kısa şeritler halinde kıyılır, karıştırmaya elverişli bir kaba alınır. Tereyağı, tavada eritilir ve zeytinyağıyla karıştırılarak kıyılan yufkaların üzerine kepçeyle dökülür. Şerbeti de dökülüp iyice karıştırıldıktan sonra tutmacın çerezleri eklenir. Görüntüsü, tatlandırılmış erişte gibidir. 45-50' Servis ederken hafif ılık şekilde ve tercihe göre tarçın serpilerek ikram edilir.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2