Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

128 129 Because of its cooling taste, it is made in summertime and eaten with main courses. This traditional taste is quite different from common pickles. Ingredients: -500 gr. fresh green pepper or dry pepper -1 cup olive oil Dressing: -1-1,5 tea glass pomegranate syrup -4-5 cloves garlic -Salt -6-7 cups cold water Sauce: -1 tablespoon ground paprika -2-3 tablespoons vegetable oil *Fried fries can be also added along with green pepper. Directions: If it’s summer, use green peppers; if it’s winter use dry peppers. If peppers are fresh, wash them first. Next, either grill, peel and cut them into small pieces or chop and then fry into a pan. If peppers are dry, boil them until tender and cut into pieces and set aside. For the brine, pour water and pomegranate syrup in a pot. Sour taste should be obvious. Add peppers and minced garlic into that water. Prepare ground paprika in hot oil as sauce. Pour the sauce over and the pickles are ready to eat. However, in summer days, it is served after being cooled in refrigerator. These pickles are usually eaten along with main dishes, dry beans and rice. Especially it goes well with bulgur pilaf and stuffed vegetables. OCAK TURŞUSU GRILLED PICKLES Damakta bıraktığı serinletici etki nedeniyle genelde sıcak yaz günlerinde yapılan ve ana yemeklerin yanında tüketilen ocak turşusu, ev mutfağındaki bilindik turşulardan farklı olan geleneksel tatlardan biridir. Malzemeler: -500 gr. taze yeşil biber ya da kuru biber -1 su bardağı zeytinyağı Suyu için: -1-1,5 çay bardağı nar ekşisi -4-5 diş sarımsak -Tuz -6-7 su bardağı soğuk su Sosmalzemesi: -1 yemek kaşığı toz kırmızı biber -2-3 yemek kaşığı sıvıyağ * Bu turşuya biber yanında patates kızartması da eklenebilmektedir. Yapılışı: Ocak turşusu yazın yapılıyorsa taze biber, kışın yapılıyorsa kuru biber kullanılır. Tazesinde, biber ayıklanıp yıkandıktan sonra ya ocakta közlenir, kabukları soyularak küçük küçük doğranır ya da önce doğranır sonra bir tavada ısıtılan yağda kızartılır. Kurusunda, biber kaynayan suda yumuşayana kadar haşlanır sonra yine aynı şekilde doğranır bir kenara alınır. Turşunun suyu için su ve nar ekşisi derin bir kap içersinde bir araya getirilir. Ekşi hissedilir olmalıdır. Bu ekşili suya hembiberler hemde ezilen sarımsaklar katılır. Sos olarak da kızgın yağda hazırlanan kırmızı toz biber ilave edilir. Bu haliyle yemeye hazır olan turşu, yazmevsiminde genelde buzdolabında soğutulduktan sonra yenir. Ocak turşusunun sofradaki yeri, ana yemeklerin, kuru fasulyenin, pilavın ve özellikte de domatesli bulgur pilavının yanıdır hatta eskiden dolma yapıldığında yanındamutlaka ocak turşusu da olurmuş. 20-25'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2