Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

30 31 Bedel, also known as sea snail, or insect is a marine mollusc with a spiral shell living on the rocks in the sea shores. It is usually known by fishermen and people living at the sea shores. There are two main species: ‘çanak bedel, madalyoz or yassı bedel’ and ‘doma bedel’. Sea snails can be cooked in stews and added into salads. Moreover, they are also used as fishing bait. Ingredients: - 500 gr sea snails - 1-2 onions - 1-2 tomatoes - 2-3 fresh pepper - 2 tablespoons ground paprika - 3-4 tablespoons olive oil - Mayonnaise (optional) Directions: Bedel is peeled off from stones and rocks at the sea shores. Boil them for 5-6 minutes and sieve. Take sea snails off the shells and gather in bowl. ‘yassı bedel’ that is flat opens up into the water as its shell is like mussel’s. Use a needle for ‘doma bedel’. For the sauce, heat the olive oil into a frying pan. Then add onions, pepper, tomato and ground paprika and saute. Stir in the sea snails and continue sauteing for about 10 minutes. Serve hot. Goes well with season salad. If sea snails will be eaten in salads or as appetizers, take the snails out of shells and saute in heated olive oil. Serve with lemon juice on. BEDEL KAVURMASI SEA SNAIL STEW Bedel, deniz salyangozu veya böcek olarak da adlandırılan, deniz kıyısındaki taş ve kayalara tutunan kabuklu bir deniz ürünüdür. Genelde sahilde yaşayan ve balıkçılıkla uğraşan kişiler tarafından bilinir. Biri “çanak bedel, madalyoz ya da yassı bedel” diğeri “doma bedel” olarak adlandırılan iki türü vardır. Kebabı, salatası ve kavurması yapılır. Balık avında da yem olarak kullanılır. Malzemeler: - 500 gr bedel - 1-2 adet kuru soğan - 1-2 adet domates - 2-3 adet taze biber - 2 yemek kaşığı toz kırmızı biber - 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı - Tercihe göre maydanoz Yapılışı: Bedel, taş ya da kaya üzerinden bıçakla kazınarak toplanır. Kaynar suda 5-6 dakika haşlanır, süzülür. Bedellerin içi çıkarılır, bir kapta toplanır. Yassı bedel midye gibi kapaklı olduğundan suda kendiliğinden açılır, içini bırakır. Doma bedelin içi ise iğneyle çıkartılır. Sos için bir tavada zeytinyağı ısıtılır. Soğan, biber, domates, toz kırmızı biber sırayla eklenerek kavrulur. Bedeller ilave edilir. 10 dakika kadar daha kavurduktan sonra yemek hazırdır. Servisi sıcak yapılır. Mevsim salatası ile iyi gider. Bedel ile salata ya da meze yapılacaksa, iç bedeller direk zeytinyağında kavrulduktan sonra üzerine limon sıkılır. 15-20'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2