Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

32 33 This kebab is among the most popular dishes of Bodrum. The dish was the winner of a cooking competition in 1964. It was first introduced to Mugla cuisine by Ali BÜLÜÇ and his brother and now it is commonly cooked both at homes and local resaurants. Ingredients: -300 gr beef -2 potatoes -200 gr condensed yoghurt -2-3 cloves garlic -Olive oil -1-2 tablespoons butter -Ground paprika, pepper, cumin - Mint or thyme (optional) Directions: Grate potatoes. Soak in salted water for about 10-15 minutes until it releases starch. Strain grated potatoes and drain the water off. Fry the potatoes in a pan and place into a serving plate. Melt the condensed yoghurt, preferably goat milk yoghurt, into some water. Mince the garlic cloves and stir into the yoghurt. Add 1-2 tablespoons of olive oil for a better taste and color. Pour the yoghurt onto the fried potatoes. Soften the beef stakes with a beef tenderizer. Slice in fillets. Cook over high heat until seared on all sides. Take it out of the pan. Cut them into strips. Put them back to the frying pan and sauté. Add the butter. Stir in ground paprika, cumin, pepper, optionally mint or tyme. Take off the heat. Place the meat onto the potato and the yoghurt. Serve hot. It goes well with salads and seasonal herbs. ÇÖKERTME KEBABI KEBAB WITH PUREE AND YOGHURT Çökertme kebabı, Bodrum yemekleri denildiğinde akla gelen yemeklerin başındadır. 1964 yılında açılan bir yemek yarışmasında birincilik alan bu kebap, Ali BÜLÜÇ ve abisi tarafından yöreye kazandırılan ve ev mutfaklarından ziyade çarşı mutfağında yer alan lezzetlerdendir. Malzemeler: -Dana eti (300 gr.) -Patates (2 adet) -Süzme yoğurt (200 gr.) -Sarımsak (2-3 diş) -Zeytinyağı -Tereyağı (1-2 yemek kaşığı) -Toz biber, karabiber, kimyon -Tercihe göre nane ya da kekik Yapılışı: Patatesler rendelenir. Tuzlu suda nişastası çıkana kadar 10-15 dakika gibi bir süre bekletilir. Sonra sudan çıkarılan ve sıkılan patatesler kızgın yağda kızartılır, servis tabağına alınır. Süzme yoğurt, varsa keçi yoğurdu tercih edilir, suyla biraz seyreltilir. İçine, dövülen sarımsaklar eklenir. Bir-iki yemek kaşığı zeytinyağı da eklenirse yoğurda lezzet ve parlaklık verir. Yoğurt, kızarmış patateslerin üzerine dökülür. Et, bifteklik şekilde doğranır, dövülerek inceltilir. Bir tavadaki kızgın yağda suyu ve yağı içinde kalacak şekilde harlı ateşte 4-5 dakikada kızartılır. Tavadan çıkarılır, ince ince doğranır. Yeniden tavada ısıtılan kızgın yağa atılır ve kavrulur. Üzerine biraz tereyağı eklenir, toz biber, kimyon, karabiber, tercihe göre nane ya da kekik serpilir, karıştırılır ve ocaktan alınır. Kavrulan et, servis tabağında bekletilen patates ve yoğurdun üzerine konur. Servisi, sıcakken yapılır. Salata ve mevsim yeşillikleri ile iyi gider. 25-30'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2