Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

38 39 There are certain methods in the cooking of certain dishes. For the fish these are; grilling, frying and steaming. Except for these methods, in order to make use of the leftovers, there emerged some other fish meals in accordance with palate of the region where sour tastes are popular. Fish with lemon sauce is one of them. It is called ‘balık celplemesi’ around Datca. It can be made with weever, red sea bream, comber and mağlaç. Ingredients: - 1 kg red sea bream - 3-4 cloves garlic - 1 tablespoon tomato paste - 1 tablespoond flour - Salt, Pepper - ½ teaglass vegetable oil (for frying) - ½ lemon Directions: Clean the fish. Coat with salt. Set aside for 30 minutes. Heat the oil in a pan. Dip the fish in flour. Fry them in the heated oil lightly. Take the fish out. Add the flour into the pan you fried the fish. Saute with the tomato paste to color. Add water and boil. Put the fish back into the boiling sauce. Add the chopped garlic. Add the lemon juice and take off the heat. Season with pepper and serve. EKŞİLİ BALIK FISH WITH LEMON SAUCE Bazı yiyeceklerin tüketiminde yaygın olarak kabul görmüş pişirme yöntemleri vardır. Balık için genelde tercih edilen yöntem ızgara, tava ve buğulamadır. Bunların dışında, elde kalan balığı farklı şekilde değerlendirmek, çoğaltmak ya da zaten ekşili yemeklerin sevildiği bir yer olarak yörenin damak tadına uyarlamak için ortaya çıkmış balık yemekleri de vardır. Ekşili balık bunlardan biridir. Datça tarafında “balık celplemesi” olarak adlandırılır. Sokkan, mercan, hanoz, mağlaç gibi balıklardan yapılır. Malzemeler: - 1 adet mercan - 3-4 diş taze/kuru sarımsak - 1 yemek kaşığı salça - 1 yemek kaşığı un -Tuz, karabiber - ½ çay bardağı kızartmak için sıvıyağ - ½ limon Yapılışı: Balıklar temizlenir, tuzlanır, tuzu alması için yarım saat kadar bekletilir. Bir tavada sıvıyağ kızdırılır. Balıklar unlanmış olarak kızgın yağa atılır, hafif pişirilir, bir kaba alınır. Balığın kızartıldığı aynı yağda un kavrulur, sadece pembeleştirecek kadar az salça ile balığın üstünü örtmeyecek miktarda su eklenir. Az pişirilmiş olarak bir kenarda bekletilen balıklar, kaynayan sosun içine alınır. Doğranmış sarımsaklar atılır. Ekşili balık, ocağın altını kapatmadan hemen önce limon suyu eklenerek sıcak şekilde servis edilir. Üzerine, tercihe göre karabiber serpilir. 25-30'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2