Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

72 73 Also known as börülce ekşilemesi or teltorlu börülce, this is a traditional legume of the region and cooked both at homes and restaurants in summertime. Ingredients: -1 kg cowpeas -2-3 tomatoes -5-6 cloves garlic -1 onion -1,5 tablespoons flour -1-1,5 tablespoons pomegranate syrup, verjuice or lemon juice -1 tablespoon tomato paste -1 tablespoon ground paprika -1 tea glass olive oil *May also be made with beans, broad beans or peas. Directions: Wash the fresh cowpeas. Clean the strings and chop them. Put them into boiling water. In a seperate pan, heat the olive oil. Add the finely chopped onion first. Then add garlic, flour, tomato paste, tomato and ground paprika. Add the pomeranate syrup (or verjuice or lemon juice) and water (from the other pan). When the mixture melts add the cowpeas. Sprinkle salt. Simmer for 8-10 minutes. You may also add cowpeas without boiling beforehand and saute them together. It can either be served hot or cold. TARATORLU BÖRÜLCE FRESH COWPEAS WITH GARLIC SAUCE Börülce ekşilemesi ve teltorlu börülce olarak da adlandırılan taratorlu börülce hem ev hem çarşı mutfağında genelde yaz aylarında yapılan geleneksel bir yemektir. Malzemeler: -1 kg taze börülce -2-3 adet domates -5-6 diş sarımsak -1 adet kuru soğan -1,5 yemek kaşığı un -1-1,5 yemek kaşığı nar ekşisi, koruk suyu ya da limon suyu -1 yemek kaşığı salça -1 yemek kaşığı toz kırmızı biber -1 çay bardağı zeytinyağı *Aynı yemek fasulye, bakla, bezelye gibi sebzelerle de yapılabilmektedir. Yapılışı: Börülceler yıkanır, kılçıkları temizlenir, doğranır. Bir tencerede kaynatılan suya atılarak haşlamaya alınır. Harcı için soğan ve domatesler doğranır, sarımsaklar soyulur. Yayvan bir tencerede ısıtılan yağda sırayla eklenen soğan, sarımsak, un, salça, domates ve toz kırmızı biber kavrulur. Ekşisi ve üzerini hafif örtecek kadar börülcelerin haşlandığı sudan ilave edilir. Harç iyice özleşince içine börülceler de katılır, tuz atılır. Börülceler zaten haşlanmış olduğu için sekiz-on dakika kadar sonra yemek hazırdır. Bu yemek aynı şekilde hazırlanan harcın içinde börülceleri çiğden ekleyip kavurarak da pişirilebilmektedir. Börülce ekşilemesi hem sıcak hem soğuk servis edilebilir. 20-25'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2