Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

74 75 The dish is traditional meal of the region that is usually cooked in summertime. It is also known as ‘Taratorlu fasulye’ or ‘teltorlu fasulye’. Ingredients : -1 kg green beans -2-3 tomatoes adet -5-6 cloves garlic -1 onion -1,5 tablespoons flour -1-1,5 tablespoons pomegranate syrup, lemon juice or verjuice -1 tablespoon tomato paste -2 tablespoons ground paprika -1 teaglass olive oil -Salt *You may also use black eyed peas, broad beans, peas, wild radish etc. Directions: Chop the onion finely. Heat the olive oil an a pan and saute the onions until brown. Add the flour and continue sauting until the smell of the flour is gone. -Flour, garlic, and sour sauce may also be prepared in a seperate pan and then added. - Add ground paprika, tomato paste, sour sauce, chopped tomatoes and minced garlic. Keep stirring. Put the stringless and sliced green beans. Sprinkle salt. Add the hot water to cover the green beans. Simmer for 30 minutes. –You may also boil the greenbeans beforehand-. Green beans with sour sauce can be served both hot and cold. It is said to be tastier when cooled. FASULYE EKŞİLEMESİ GREEN BEANS WITH SOUR SAUCE Taratorlu fasulye veya teltorlu fasulye olarak da adlandırılan taze fasulye ekşilemesi, yörenin geleneksel mutfağının genelde yaz aylarında yapılan ekşili yemeklerinden biridir. Malzemeler: -1 kg taze fasulye -2-3 adet domates -5-6 diş sarımsak -1 adet kuru soğan -1,5 yemek kaşığı un -1-1,5 yemek kaşığı nar ekşisi, limon suyu ya da koruk ekşisi -1 yemek kaşığı salça -2 yemek kaşığı toz kırmızı biber -1 çay bardağı zeytinyağı -Tuz *Aynı yemek börülce, bakla, bezelye, turp otu gibi sebze ve otlarla da yapılabilmektedir. Yapılışı: Soğan yemeklik doğranır ve ocağa alınan yayvan bir tencerede ısıtılan yağın içine atılır. Soğanlar pembeleşince tencereye un eklenip, unun kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam edilir. Un, sarımsak ve ekşi ayrı bir tavada hazırlanıp sonradan da ilave edilebilmektedir. Toz kırmızı biber, salça, ekşi, küçük doğranmış domatesler ve soyulup ezilmiş sarımsaklar da sulandırılarak eklenip kavrulduktan sonra sıra kılçıkları alınmış ve doğranmış taze fasulyelerin, harcın içine katılmasına gelir. Tuzu atılır. Fasulyenin üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edilir. Bu yemek genelde yarım saatlik bir sürede yenmeye hazır hale gelir. Aynı yemek, fasulyeleri çiğden kavurmak yerine haşladıktan sonra harçla birleştirmek suretiyle de yapılabilmektedir. Taze fasulye ekşilemesi hem sıcak hem de soğuk olarak servis edilebilir. Bekledikçe lezzetinin arttığı da söylenir. 25-30'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2