Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

78 79 Cıntar is a popular kind of wild mushroom which grows in pine, oak and pyrene forests after autunm rains. People who are into wild life like picking and eating this kind. They are picked and sold by local people along the Köyceğiz- Gökova road as well as local markets. Except for traditional dishes like sauteed (with or without egg), barbecued and fried cıntar ; there are also more recent recipes such as cıntar pie, baked cıntar and cıntar balls. Ingredients: -1kg cıntar -1-1,5 cups olive oil Sauce: -2 tablespoons pomegranate syrup -3-4 cloves garlic -1/2 tablespoon ground paprika Directions: Wash the mushrooms in a plenty of water to clear off thoroughly and sieve. Be careful not to mash. Chop them roughly. Fry both sides in a pan. Remove from the oil and place them on a plate. In a seperate bowl, mix minced garlic, pomegranate syrup and ground paprika. Pour this sauce onto the mushrooms and serve. Another method to cook cıntar mushrooms is to boil them first and pour sauce made with flour, garlic, water and lemon juice. Fried cıntar mushrooms are served hot with the sauce on. ÇINTAR KIZARTMASI FRIED CINTAR MUSHROOMS Çıntar, sonbaharda yağmurlar yağmaya başladıktan sonra ormanda çamlık, meşelik ve pirenlik gibi alanlarda ortaya çıkan ve sevilen yabani mantar çeşitlerinden biridir. Yaban hayatı sevenler için toplaması da oldukça zevklidir. Mevsiminde toplanan çıntarlar özelikle Köyceğiz-Gökova arası yol güzergâhında, ilçe pazarlarında yöre insanı tarafından satışa sunulur. Çıntar böreği, fırında çıntar, çıntar köftesi gibi sonradan oluşturulan seçenekler bir yana yumurtalı ya da yumurtasız çıntar kavurma, çıntar közleme ve çıntar kızartma çıntar ile yapılan geleneksel yemeklerin başında gelir. Malzemeler: -1kg çıntar -1-1,5 su bardağı zeytinyağı Sos için: -2 yemek kaşığı nar ekşisi -3-4 diş sarımsak -1/2 yemek kaşığı toz kırmızı biber Yapılışı: Çıntarlar, fazla ezmemeye dikkat ederek bol suda toprağı gidene kadar yıkanır, süzülür. Büyük parçalar halinde doğranır. Kızartma tavasında ısıtılan yağda alt-üst ederek kızartılır. Kızartılan çıntarlar bir tabağa alınır. Ayrı bir kapta ezilen sarımsakların üzerine nar ekşisi ve toz kırmızı biber ilave edilerek bir sos yapılır. Hazırlanan sos, servis ederken kızartılan çıntarların üzerine dökülür. Çıntar kızartması ile ilgili başka bir uygulama, çıntarları haşlayıp yumurtaya buladıktan sonra kızartmak ve üstüne de yağda kavrulmuş un, sarımsak, su ve limon suyu karışımından oluşan sosun dökülmesidir. Çıntar kızartması, sosu döküldükten sonra sıcak olarak ikram edilir. 15-20'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2