Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

82 83 Geren, also known as sea beans, is a wild herb that grows in coastal places. You can find it in all local markets in summertime. It is served plain or with egg and also with yoghurt. Ingredients: -1 kg. sea beans -2 onions -4-5 cloves garlic -1 tea glass olive oil *2-3 eggs (optional) *1 cup condenced yoghurt (optional) Directions: Wash the sea beans in a plenty of water and boil until tender. Do not overcook. Take off the heat and sieve. Wash in cold water. Remove the strings from inside and set aside. Chop the onions finely. Heat the olive oil in a flat pan and saute the onions and the garlic there. Add sea beans into the pan. Do not add salt as it is already salty. Saute for 6-7 minutes and crack the eggs over the sea beans. Stir roughly. When the eggs are cooked it is ready to serve. Eggs may also be fried before adding sea beans. This dish is usually eaten when hot. If it is made without eggs, it may be eaten cooled with yoghurt. In this version fry ground paprika in olive oil and pour it on sea beans. GEREN KAVURMASI SAUTEED SEA BEANS Deniz börülcesi olarak da bilinen geren, denize yakın yerlerde kendiliğinden yetişen, il ve ilçelerin halk pazarlarında yazın eksik olmayan bir ottur. Sade ya da yumurtalı kavurması ve yoğurtlaması yapılır. Malzemeler: -1 kg. geren -2 adet kuru soğan -4-5 diş sarımsak -1 çay bardağı zeytinyağı *Tercihe göre 2-3 adet yumurta *Tercihe göre 1 kâse süzme yoğurt Yapılışı: Geren, bol suda iyice yıkandıktan sonra kırılacak yumuşaklığa gelene kadar kaynar suda haşlanır. Çok haşlanırsa ezilir, özelliğini kaybeder. Haşlanan geren, süzgeçten geçirilir, soğuk suya tutulur, kılçıklarından sıyrılır ve bir kenara alınır. Soğanlar doğranır, yayvan bir tencerede ısıtılan yağda sarımsakla beraber kavrulduktan sonra gerenler ilave edilir. Zaten tuzlu olduğu için gerene tuz ilave etmeye gerek yoktur. Altı-yedi dakika kadar kavurup üstüne yumurta kırılır ve ara ara karıştırılır. Yumurtalar pişince yemek hazırdır. Yumurta, gerenden önce de kavrulabilir. Yumurtalı geren kavurması genelde sıcak yenir, yumurtasız geren kavurması ise hem soğuk hem de üzerine süzme yoğurt döküp yağda kızartılmış toz biberli sos ekleyerek yenilebilir. 20'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2