Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

86 87 Meadow mushrooms –also known as göbek in local language- appear with spring rains around pine groves, oak forests, burned or cut forests. They are valuable both in culinary culture and pharmaceutical industry. They are picked by local people and eaten fresh and dried. Fresh mushrooms are sold in local markets of Ortaca, Muğla, Fethiye, Bodrum, Milas etc. Dried mushrooms are sold to merchants. This kind is very rare and expensive. They are barbecued, fried and mostly sauteed. Every year ‘meadow mushroom festival’ is held in Yeşilüzümlü region. In this festival they even cook meadow mushroom soup. Ingredients: -500 gr. meadow mushroom -2 onions -1 tea glass olive oil -1 tablespoon ground paprika -3-4 sticks green garlic (optional) -Salt *2-3 eggs (optional) *1 Lemon (optional) Directions: Wash the mushrooms in a plenty of water, sieve and cut roughly (mushrooms shrink when cooked). Heat the olive oil in a skillet. Put the mushrooms into the skillet and saute until they release their juice and then absorb. Add finely chopped onions and continue sauteing until onions are golden brown. Cook for 30-40 minutes. Crack eggs if you like. Before taking off the heat, sprinkle ground paprika, salt and chopped green garlic. It is served hot. For some people it’s much more delicious than meat. If you like squeeze lemon. KUZU GÖBEĞİ KAVURMASI SAUTEED MEADOW MUSHROOMS Göbek de denilen kuzu göbeği, ormanda çamlık, meşelik, yangın geçirmiş veya ağaç kesimi yapılmış alanlarda ilkbaharda yağmurlarla beraber kendini gösteren yabani bir mantar çeşididir. Hemmutfak kültürü açısından hem de ilaç sektörü açısından kıymetli olan bu mantar, yöre insanı tarafından mevsiminde toplanır, evlerde taze ya da kurutulmuş halde kullanılır. Tazesi belli günlerde kurulan Ortaca, Muğla, Fethiye, Bodrum, Milas vb. ilçe pazarlarında, kurusu ise tüccarlara satılır. Pahalı ve az bulunan bir mantardır. Közlemesi, kızartması daha çok da kavurması yapılır. Fethiye’de her yıl “Yeşilüzümlü ve Yöresi Kuzu Göbeği Mantar Festivali” düzenlenmektedir. Bu festivalde çorbası yapılmıştır. Malzemeler: -500 gr. kuzu göbeği/göbek -2 adet soğan -1 çay bardağı zeytinyağı -1 yemek kaşığı toz kırmızı biber -Varsa 3-4 dal taze sarımsak yaprağı -Tuz *Tercihe göre 2-3 tane yumurta *Tercihe göre 1 adet limon Yapılışı: Göbek denilen mantar, bol suda yıkanır, süzülür, pişince küçüldüğü için iri iri doğranır. Yayvan bir tavada ısıtılan yağın içinde kavurmaya alınır. Soğanlar doğranır, mantar suyunu bırakıp çektikten sonra üzerine ilave edilir, soğanların diriliği gidene kadar kavurmaya devam edilir. Yemek, 30-40 dakika içinde pişmiş olur. Tercihe göre üzerine yumurta kırılabilir. Ocaktan indirmeden önce toz kırmızı biber, tuz ve doğranmış taze sarımsak yaprakları eklenir. Sıcak olarak servis edilen kuzu göbeği kavurması bazıları için etten daha lezzetlidir. Yerken üzerine limon da sıkılabilir. 30-40'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2