Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

92 93 Asparagus is the wild vegetable that is also called dilkicek or dilkimen. The fresh offshoot that bush out from the root of the plant in spring is used. There is another plant resembling asparagus known as köpek dilkimeni, sarmaşık or acıot. Sometimes they are sold together and cooked together too. Main difference between these two is that one is sweet and the other is bitter. Also, shape of the offshoots in asparagus is bud and not seperated, but the offshoots in acıot involve seperated pieces like leaves. At the season of it, asparagus can be found easily in the markets and it is either boiled or is sauteed with or without eggs. Ingredients: -500 gr. asparagus -3-4 sticks fresh garlic - 3-4 sticks fresh scallion - 2 eggs -1/2 tablespoon ground paprika -1 tea glass olive oil -Salt Directions: Clean asparagus. Get rid of hard parts. Take the YUMURTALI TİLKİŞEN KAVURMASI SAUTEED ASPARAGUS WITH EGGS Tilkişen, dilkicek veya dilkimen olarak da adlandırılan yabani kuşkonmazdır. Bitkinin dikenli çalısının kökünden baharda çıkan taze sürgünleri kullanılır. Tilkişene benzeyen köpek dilkimeni, sarmaşık veya acıot denilen bir başka bitki daha vardır. Bazen ikisi bir arada satılır, yemeği yapılırken de birlikte pişirilir. İkisi arasındaki temel fark, birinin tatlı diğerinin acı olmasıdır. Ayrıca şekil itibariyle sürgün uçları, tilkişende tomurcuk ve ayrışmamış, acıotta ise yaprağa dönmüş ve ayrışmış çıkıntılar içerir haldedir. Mevsiminde rahatlıkla pazarda bulunabilen tilkişenin yemek olarak haşlaması, yumurtalı ya da yumurtasız kavurması yapılır. Malzemeler: -500 gr. tilkişen -3-4 dal taze sarımsak -3-4 dal taze soğan -2 adet yumurta - ½ yemek kaşığı toz kırmızı biber -1 çay bardağı zeytinyağı -Tuz Yapılışı: Tilkişenler, taze kısımları alınıp kart kısımları atılmak ve acımasın diye de bıçak kullanılmamak suretiyle ayıklanır. Kullanılacak olan taze kısım gerekiyorsa fazla küçültmemeye dikkat ederek birkaç yerden bölünür. Ayıklanan tilkişenler yıkanır, süzülmeye alınır. Ocağa oturtulan yayvan bir tavada yağ ısıtılır. Soğan ve sarımsaklar doğrandıktan sonra kavurmak için kızgın yağa atılır, 4-5 dakika pişirilir. Bodrum’da sarımsak yerine “köremen” kullanılır. Tilkişenler eklenir ve diriliğini yitirene kadar fazla karıştırmadan ve gerektiğinde tahta kaşık kullanarak kendi suyuyla kavurma işlemine devam edilir. Üzerine, ayrı bir kapta çırpılarak hazırlanmış olan yumurta, tuz ve toz kırmızı biber dökülür. Yemek, 10-15 dakika gibi bir süre içinde hazır olur. Tercihe göre kuru biber, yumurta yerine çökelek de eklenebilir. Servis ederken sıcak ikram edilir. Yanında pilav ve yoğurt iyi gider. fresh parts and do this without a knife because it may become bitter when knife is used. If it is necessary, divide the fresh parts of asparagus into several parts but be careful not to cut into too small pieces. Wash the asparagus and then sieve. Heat the oil in a skillet. Chop scallions and garlics and put them into the skillet and saute for 4-5 minutes. -In Bodrum, instead of garlic, köremen is used-. Add asparagus and continue sauteing until tender with its own juice. Do not stir too much but when necessary use a wooden spoon. In a seperate bowl, whisk the egg and pour it onto the asparagus. Add salt and ground paprika. It will be ready in about 10-15 minutes. Dried pepper and, dry cottage cheese (instead of egg) may be added. Serve it hot. Goes well with rice and yoghurt. 15-20'

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2