Televizyon ve Yeni Medyada Yöresel Türk Yemek Kültürlerinin Yeniden Üretimi

406 Prof. Dr. Gülcan SEÇKİN - Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı çeşitli özel konuklarla birlikte yaratıcı ve renkli setler, bunu mükemmel bir gösteri haline getirme- ye yardımcı olur. CBS kanalında Rachel Ray Şov’da, Ray program süresince seyirciyle, öylesi- ne etkileşime girer ki, bir kız arkadaşınızla zaman geçirdiğinizi hissettirir. İzleyicilerin sorularını yanıtladığı soru ve cevap bölümü, çeşitli konuklarıyla yemek hazırlamak ve sohbetin yanı sıra mutfak önerilerini izleyiciye en sıcak biçimde sunar. Yiyecek bilimi, evde yiyeceklerin hazırlanma- sı ve saklanması, yakın geçmişe ait -retro- yemek örnekleri sunulur. Yemek yapma becerilerini sınayan yarışma programları yapılır. Reality televizyon yarışmaları sunulur. Dünyaca ünlü şef, Gordon Ramsay’in Hell’s Kitchen yarışma şovu dünya çapında izlenmiştir. DVD’leri mağazalarda satılmaktadır. Kamu televizyonunda Test Kitchen gibi programlar, Cooking Channel’da en iyi restoranlar, fırınlardan gelen tatlıların konu edilmesi. Seyahat kanalı, food Paradise programıyla mutfak belgesel TV şovu yapmaktadır. TLC’de Cake BOSS, vd. Türkiye’de televizyonların en önemli kuşağı olan dizilerinde, mutfak hikâyelerin merke- zinde değildir. Ancak yerli dizilerde zenginliğin temsil edildiği apayrı, geniş ve çok sayıda hizmet edenin çalıştığı bir alan olarak görünür. Ancak bu haliyle de olsa mutfak ya da zengin yemek masaları anlatılarda yerini alır. Televizyon reklamlarında da mutfak ve yemek pişirmeye ilişkin ürün ve araçların pazarlanmasını içeren metinlerde kadın ya da zaman zaman erkeklerin de yapabileceği beceriler olarak bu pratikler temsil edilir. Amerika’da ünlü restorant işletmecisi ünlü şef Gordon Ramsay kendi sunduğu yemek programlarının yapımcısı olarak MasterChef (2005), Hell’s Kitchen (2010), Ramsay’s Kitchen Nightmares (2007-2014), the F Word, programı başarılı olunca Türkiye’de TV kanalları benzer formatta programlar yapmaya başlamıştır. Aynı format tekrarlanmış MasterChef Türkiye adıyla sunulmuştur. Sadece yemek yarışması değil, bir şov programıdır. Yemek yapımı ve sunumu te- levizyon kanallarında başlı başına şov programı formatında sunulan seyirlik haz nesnesi, eğlence kaynağıdır . Medya Takip Ajansı  Interpress ’in yaptığı araştırmaya göre, Nursel Ergin’in sundu- ğu “ Nursel’in Mutfağı ” hakkında çıkan 57 haberle geçtiğimiz ayda zirvede yer alırken, “ Turgay Başyayla ile Lezzet Yolculuğu ” isimli yemek programının da Şubat ayında 30 haberle gündeme geldiği belirlendi. TV kanallarının yayınladığı programların yazılı basında çıkan haberlerini kap- sayan  Interpress’ in araştırmasına göre, öne çıkan 14 yemek programının yazılı basında toplam 155 haberle yer aldığı saptanırken, Şubat ayında yazılı basında çıkan haberler içinde üçüncü sırada  “Lokman Bizim Şehirde”  adlı yemek programı hakkında ise 16 haber çıktığı belirlendi. Haberlerde dikkat çeken diğer yemek programlarının ise sırasıyla “ Bizden Lezzetler ”, “ Ardanın Mutfağı ”, “ Tadı Damağımda ”, “ Lezzet Haritası ”, “ Pastane ”, “ Sokak Lezzetleri ” ve “ Bizim Lezzetle- rimiz ”  olduğu tespit edildi.” 3 Yeni medya yemek becerilerine sonsuz alan açar ve hizmet eder Yeni medya, yemek sepeti gibi internetten hızla sipariş alıp kapıya yemek ulaştıran site- lerin çoğaldığı bir mecra olduğu kadar yemek tarifleri, yemek kültürlerinden örnekler, sağlıklı bes- 3  http://www.magazinkolik.com/nurselin-mutfagi-en-cok-izlenen-yemek-programi-oldu-47599h.htm (e.t.12.3.2016 )

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy