Türk Halk Kültüründe Dünden Bugüne Kamu Kazanları
101 Türk Halk Kültüründe Dünden Bugüne Kamu Kazanları Gelenek, Görenek ve İnançlar iftar sofrası gibi törenlerde bir araya gelen insanlar kadim kültürlerindeki Kamu Kazanları gelene- ğini sivilleştirerek törenlerinin merkezine yerleştirirler. Bu törenlerde büyük kazanlarla başta keş- kek olmak üzere birçok tören yemeği hazırlanır. Kurulan büyük kazanlarda hazırlanan yemeklerin bütün masrafları halk tarafından karşılanır. Bütün masrafları bireylerin ortak katkısıyla karşılanan, kadın ve erkek gruplarının toplu iş paylaşımı ve katılımıyla kurulan bu sivil kamu kazanlarının amacı, kadim kültürdeki birlik beraberliği arttırmak, Tanrı’yı memnun etmek, bolluk ve bereket dilemekle birebir aynıdır. KAYNAKLAR • AKBULUT, Dilek (2010), “Bektaşi Kazanlarından Saray Aşureliklerine Bir Payla-şım Geleneği Olarak Aşure”, Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, Sayı 55, s.269-280. • ÇEKİÇ, İbrahim, (2015), Geçmişten Günümüze Törensel Bir Yemek: Keşkek, Gaziantep Üniversitesi, SBE, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep. • ÇELEPİ, Mehmet Surur (2017), Türk Kültür Evreninde Toy-Denizli Örneği, Kömen Yayınları, Konya. • DUYMAZ, Ali, (2005), “Oğuz Kağan Destanından Dede Korkut’a Toy Geleneğinin Simgesel Anlamı ve Türk Paylaşım Modeli”, KARAM Dergisi, Sayı 5, s. 37-60. • ERDOĞAN, Aysel, (2014), “İslamiyet’ten Önce Türk Devletlerinde Meclis Anlayışı, Toy, Kengeş, Kurultay Örneği”, KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 11, Sayı 1, s.39-52. • KOÇAK, Kürşat, (2011a), Eski Türklerde Devlet Gelenekleri ve Törenleri (Tarih Öncesi Devirlerden Türklerin İslam Dini Medeniyetine Girişine Kadar), Gazi Üniversitesi, SBE, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara. • L’VOVO, Eleonara L’vovna, vd. (2013), Güney Sibirya Türklerinin Geleneksel Dünya Görüşleri I-Kâinat ve Zaman, Nesneler Dünyası, (Çev. Metin Ergun), Kömen Yayınları, Konya. • NOYAN, Bedri, (1987), Bektaşilik Alevilik Nedir? , Doğuş Matbaacılık, Ankara. • ÖGEL, Bahaeddin, (1989), Türk Mitolojisi I (Kaynakları ve Açıklamaları ile Destanlar, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara. • SAĞIR, Adem (2012), “Bir Yemek Sosyolojisi Denemesi Örneği Olarak Tokat Mutfağı”, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 7/4, s. 2675-2695. • YAKICI, Ali, (2016), “Anadolu Köy Düğünlerinde “Kazan”ın İşlevselliği ve Geleneksel Edebiyata Yansıması”, 4. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu Bildirileri, (Editörler Özkul Çobanoğlu vd.), Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü Yayınları, s.103-107, Ankara. • Ziya Gökalp, (2014), Türk Medeniyeti Tarihi, (hzl. Yalçın Toker), Toker Yayınları, İstanbul.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NTU4MTgx