Zeytin Ağacının Gölgesinde Bursada Zeytin ve Zeytinyağı Kültürü

322 Zedal KONDAKÇI T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ğaza veya mahzen olarak adlandırılmıştır. Gemlik ve Mudanya İlçelerinde yaygın olarak karşı- mıza çıkan geleneksel konutlardan Mudanya Ilçe merkezi ve Trilye Mahallesi’nde “Rumlardan kalma” adı verilen evler ile 3. Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ın doğup büyüdüğü yer olan Gem- lik Umurbey Mahallesi’nde, 1950’li yıllarda yapılan “Celal Bayar Evleri” örnek olarak gösterilecek geleneksel konutlardır. Fotoğraf 18 MUTFAKTA ZEYTİNVE ZEYTİNYAĞI Zeytin dalından koparıldıktan sonra hemen yenilebilen bir meyve olmadığı için, zeytinin ilk hali olan yeşil zeytinden itibaren çeşitli işlemlerden geçirilerek yenebilecek duruma getirilir. Bursa’da zeytin hasadının başladığı Ekim ayından itibaren pazar yerlerinde satılmaya başlanan zeytin, satın alınarak yeşil zeytin kırma yapılır, siyah zeytin salamura veya sele zeytini yapılır. Bir yıllık ihtiyaçlarını karşılayacak zeytin genellikle “evde yapılır”. Zeytinin işlenmesinde “kalın tuz” adı verilen tuz ve su kullanılarak, basması, çizmesi, kırması, salamurası ve sepetlerde sele zeyti- ni tuzla yapılır. Yeşil, alyanak ve pembe zeytin adı verilen zeytin çeşitleri çizilerek, yeşil zeytin gibi suya atıldıktan sonra acı suyu çıkarılır, bir hafta süresince suyu dökülür, acı suyu çıkınca tuzlu suyu yapılarak salamurası yapılır. Pembe zeytinlerin kısa sürede yenebilecek hale gelmesi için “pirelenmeye başlayan suda” haşlandıktan sonra tuzlu suya atılır, salamurası yapılan zeytinler

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy