Ordu’da Doğal Mantar Kültürü ve Ekoturizm

99 Ordu’da Doğal Mantar Kültürü ve Ekoturizm Maddi Kültür Mendek: Çorbası yapılır, pancar çorbalarına da katılır. Ohran: Kavurması ve çorbası yapılır. 3 Ordu yöresinde bu sebze türü bitkilerin yanında yine doğada kendiliğinden yabani olarak dağ çileği, beyaz ve karadut, cennet hurması, elma, armut, muşmula, töngel gibi meyveler de yetişmektedir. Yöre halkı zamanı geldikçe bu meyveleri dağa, ormana, yaylaya giderek toplayıp evine getirmekte, bunları meyve olarak tüketmenin yanı sıra reçel, pekmez ve marmelatını yap- maktadır. Yukarıda mantar başta olmak üzere kısaca bahsettiğimiz sebze ve meyve türü bitkilerin sayısı artırılabilir. Bahsi geçen bitkilerin ortak özelliği, yukarıda belirtildiği üzere insanların kendi bahçelerine dikmediği, ürün almak için sulama, budama, ilaçlama gibi yıl boyu süren ve emek veya masrafları gerektirmeyen; tamamen kendi kendine yetişebilen ürünlerdir. Bu ürünlerin bir sahibi yoktur ve isteyen herkes devlet arazisi denilen bu yerlere, hatta sahipli bahçelere girerek toplayabildikleri bitkilerdir. Bahsi geçen bitkilerden örneğin mantarı toplamaya giden kişinin çok mantarla dönmesi de hiç mantar bulamaması da muhtemel durumdur. Gidilen araziye bir gün öncesinde başka birisinin gitmiş olması, orada mantar bulunamayacağı anlamına gelir. Bu durum ise “nasibimiz yokmuş” sözüyle değerlendirilir. Ancak bu konuda sahipli-sahipsiz bütün araziler herkese açık olduğu için bir yerde aranılan ürün bulunamadığında başka yerlerde aramaya devam edilmektedir. Böyle bir kültürün üyesi olan insanlar doğanın kendilerine bahşettiği bu ürünleri toplarken, o an için zenginlik-fakirlik, senin-benim arazim gibi rekabet içerikli kavramlardan azade, kolektif bir hayatın eşitliği içinde, kendi ruhlarına ve kişiliklerine çok olumlu tesirleri olan bir faaliyeti ger- çekleştirmiş olurlar. İnsanlar bu bitkileri toplamaya ihtiyacı olduğu için değil, yılda kısa bir süreliği- ne görülen bu bitkilerden doğallığı, lezzeti ve onu toplama zevkini yaşamak için de gitmektedirler. İnsanların bu ürünleri doğada toplama sırasında hissettikleri şey, geri kalan hayatlarındaki mücadele ve bedel gerektiren zamanlardakinin tam tersi olan durumdur. Görüştüğümüz kaynak kişiler ürünlerden toplamaları sırasında neler hissettiklerini sorduğumuzda, bu lezzetli ürünleri çok sevdiklerini, toplama zamanının gelmesini beklediklerini, ürünlerin kendi başlarına büyümüş olmalarına hayranlık duyduklarını ve her yıl, zamanı geldiğinde doğada o lezzetli bitkileri emek olmadan bulmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etmektedirler. İnsanların doğadan yabani bitkileri toplarken ve tüketirken hissettikleri hazzın turistik de- ğeri olabilir. Çünkü “son yıllarda turizmde önemli değişimler gözlenmekte, alışılmış tatil anlayı- şının değişimi ve turizm merkezlerinden uzaklaşma yönünde bir eğilim yaşanmaktadır. Bu yeni eğilime sahip yeni tip turistlerin beklentileri; doğa ile iç içe olan çevreye saygılı, tesislerde ve temiz bir çevrede tatil geçirmek olarak ortaya çıkmaya başlamıştır.” (Akpınar-Bulut, 2010: 1576). Bu ihtiyacın dünya genelinde büyük bir potansiyel oluşturması ekolojik turizmin (ekotu- rizm) ortaya çıkmasına neden olmuştur. Alp Dağlarına giden turistleri, yörede yaşayan çiftçilerin 3  Bu bilgiler kirmit hakkında görüşmelerimiz sırasında kaynak kişilerden alınmış ve birleştirilerek verilmiştir.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy