Ordu’da Doğal Mantar Kültürü ve Ekoturizm

101 Ordu’da Doğal Mantar Kültürü ve Ekoturizm Maddi Kültür cının her sorusuna “ben bilmiyorum” diyerek kendisinin inandığı cahilliğini saklamaya çalışmakta ve araştırmacıyı yıllarca şehirde yaşadıktan sonra köyüne dönmüş, kendilerinin de saygı duydu- ğu kişilere yönlendirmektedirler. Bu insanların cahil olduklarını düşünmeleri, atalarından kendile- rine kalan derin kültürel mirası ilkel, değersiz bilgiler olarak görmelerine sebep olmaktadır ki bu da onlarda kültürlerini gelecek nesillere aktarma konusunda isteksizliği ve bilinçsizliği getirmektedir. Yerel halk kültürü miraslarının değer görmesi ve yok olmaması için çalışmaların yapıldığı günümüzde ekoturizmin bu miraslara ekonomik değer yükleyerek dikkati çekmesi, o kültürün va- risi olan yerel halkın bilinçlenmesi ve kültürünü canlandırmaya çalışması yönünde itici bir güçtür. Halkın zihninde yerleşik hâle gelmiş olan “eskiye rağbet olsaydı, bit pazarına nur yağardı.” ata- sözündeki yanlış kanaatin ekoturizm aracılığıyla belli ölçüde düzeleceği düşünülebilir. Şehirden kaçıp doğaya, doğal insanlara misafir olan turistler bilinçli, keşfetmek isteyen, yöresel kültürlere değer veren ve onları tanımayı isteyen kişiliklerdir. Köy insanlarına atalarından kalan mirasların şehirlerin elit ve eğitimli insanlarınca merak edilmesi, beğenilmesi ve araştırılması, onların öz- güven kazanmalarını, sahibi oldukları kültürlerinin değerini anlayıp onları turistlere aktarmak için çaba göstermelerini sağlayabilir. Burada Ordu özelinde yapılması gereken şey, kırsal yerleşim yerlerinde, sözünü ettiğimiz yabani bitkilere bolca rastlanan bölgeleri tespit etmek ve oranın köylülerini bilgilendirip, birlikte ekoturizm faaliyetini yürütme konusunda onları bilinçlendirmektir. Yöntem, bu bitkilerin yetiştiği zaman dilimlerinde turizm acentalarının organizasyonuyla turistlerin köye getirilmesi ve turist ağırlama konusunda eğitim almış insanların, bir kısmı pan- siyon tarzına dönüştürülmüş evlerinde onları ağırlaması şeklindedir. Bu turistlere kaldıkları süre içinde her yönüyle köy hayatını tadacakları ortam oluşturulur. Örneğin onlara kümesten yumurta toplama, inekten süt sağma, kuzulara dokunma vb. etkinlikleri yapabilme fırsatları sunulur. Aynı şekilde onlar doğaya götürülerek bahsi geçen mantar, galdirik, pezik, nivik, melocan, sakarca, hoşkuran vb. bitkileri ve yabani meyveleri yerinde kendi elleriyle toplamalarına rehberlik edilir. Ordu’nun bahse konu alanlarında ekoturizm etkinlikleri dâhilinde yer alan safari, kamp, yürüyüş ve tırmanma, bisiklet, binicilik, kara ve su avcılığı, kuş ve kelebek gözlemciliği, yaban hayatı izleme, fotoğrafçılık gibi çok sayıda etkinliğin yapılması imkan dahilindedir. Bunlara ilave olarak yabani bitkiler toplama ve bunlarda yapılan yemekleri tatma konusu, yörede yapılacak turistik faaliyetleri destekleyecek alternatif olarak düşünülmelidir. Karadeniz Araştırmaları Enstitüsünce hazırlanan, “Turizmde Sürdürülebilirlik” adlı çalış- mada Karadeniz Bölgesi ekoturizm açısından ele alınmış, bölgenin iklim ve coğrafi yapısının alternatif turizm potansiyellerine oldukça uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmada sunulan önerilerden bazılarına aşağıda yer verilmiştir: Karadeniz bölgesinin doğal iklim yapısı sebebiyle ve eko turizm etkinlik- lerine talebin artmasıyla botanik turizm de bölge için önemli bir potansiyel olarak değerlendirilebilir. Hem bölgedeki eski mimari yapılardan yararlanılması hem de bölgeye ge- len ziyaretçilere konaklama imkânı sunulabilmesi açısından eko turizm kapsamın-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy