Ordu’da Doğal Mantar Kültürü ve Ekoturizm

103 Ordu’da Doğal Mantar Kültürü ve Ekoturizm Maddi Kültür kaynaklı olduğu ortaya çıktıktan sonra dünya kaynaklarının sınırsız olmadığı, tükenme tehlike- sinin baş gösterdiği anlaşılmış, bu da insanlarda elde kalan tabiat güzelliklerini sahiplenme ve koruma refleksini kuvvetlendirmiştir. Bu kaygının bir uzantısı olarak ekoturizmin, sermaye sahip- lerinin doğal kalabilmiş alanlara göz dikmesi olduğunu, buraların da tahrip edilen alanlarla aynı akıbete uğrayacağını düşünen görüşler de mevcuttur 6 . Ancak ekoturizmin özellikle bu konuda en tercih edilecek turizm kolu olduğunu bilmek gerekir. Çünkü ekoturizm öncelikle kalabalık turist ka- filelerine değil, daha az sayıda, doğaya duyarlı, ekonomik düzeyi yüksek, lüks tüketime değil de daha doğal yaşamaya ve farklı kültürleri keşfetmeye istekli insanlara yönelik bir turizm çeşididir. Onların misafir edileceği yerler oteller değil, eski mimarisi olan köy evleridir. Onlar doğal hayatın içinde ve ona uyumlu olarak yaşayan bir ailenin yanında, onlar gibi birkaç gün geçirmeyi isteyen bilinçli insanlardır. Ekoturizm bu konseptiyle yukarıda belirtilen riskleri oluşturmayacaktır. Bununla birlikte bu konuya dikkat edilmelidir. Ancak köylülerin de şehirlere göçü tercih ettiği günümüzde ayak basılmayan ormanlara sahip olmanın, oralarda yetişip yok olan doğal bitki ve meyvelerin ülkeye büyük faydası olduğu düşünülemez. Bilakis bu varlıkların maddi değer yönüyle öne çıkarılıp kont- rollü şekilde ekonomik girdi hâline getirilmesi, buraların millî parklara benzer şekilde yangın gibi risklerden koruma, bakım, geliştirme amaçlı yatırımların yapılması ihtiyacını ortaya çıkarabilir. Sonuç Bu çalışmada ekolojik turizm kapsamında turistlere sunmak üzere belirlenmiş ve literatüre geçmiş birçok aktiviteye ilave olarak mantar başta olmak üzere melocan, sakarca, galdirik gibi yabani bitkileri toplatma ve pişirme şeklinde bir alternatif ortaya konmaya çalışılmıştır. Ordu ilinin doğal bitkileri içeren mutfak kültürü konusunda zengin olduğu gerçeğinden hareketle önerdiğimiz bu aktivitenin, bir besin temin edilmesi amacından ziyade, insan ruhuna olumlu tesir etmesi yönü, görüşmelerimiz sırasında yöre halkınca vurgulanmıştır. İlgili aktivite ve diğer pek çok aktivitenin yapılmasına imkân veren Ordu doğasında ekotu- rizm köy insanlarına gelir getirebilecek potansiyeldir, fırsattır. Ayrıca ekoturizm yok olmaya yüz tuttuğu için korunmaya çalışılan mutfak kültürü başta olmak üzere Karadeniz mimarisi, oyunlar, düğün ve bayramlar, sözlü edebî ürünler, el sanatları, zanaatlar, aile yapısı gibi daha birçok halk kültürü ögesinin gündeme gelmesi ve korunmasının önünü açacaktır. Ekoturizm, “yeryüzünün doğal kaynaklarının sürdürülebilirliğini güvence altına alan, yerel halkların ekonomik kalkınmasına destek olurken, sosyal ve kültürel bütünlüklerini koruyup gö- zeten bir yaklaşım” olarak benimsendi (www.ekoturizmdernegi.org, 2009). Bu kültürel miraslar ekoturizm kapsamında yöreyi ziyaret eden turistlere sunulabilir. Bu sayede onların daha kaliteli zaman geçirmeleri, ülkemizin yerelden küresele Türk halk kültürünün taşınması ve tanıtılması noktasında belirli bir rol üstlenebilir. Ekoturizmin yerelde ailelere, genelde ise ülkeye maddi getiri sağlayan yönü bir yana, doğal çevreyi ve yöresel eski kültürleri pazarlanabilir ve değerli hâle getirmesi sebebiyle doğanın korunması ve halk kültürüne gereken önemin verilmesi konularında bir lokomotif görevi üstlenebileceğini, yöre insanlarını bilinçlendirebileceğini belirtmek gerekir. 6  Ayrıntılı bilgi için bkz. Erdoğan ve Erdoğan: 2005.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy