­ GAZİPAŞA İLKOKULU | Kültür Portalı

Gazipaşa İlkokulu - Adana

Adı Gazipaşa İlkokulu
Harita No 16 N I - 16 M II
Mah. Köy - Mevkii Tepebağ Mahallesi
Adres Tepebağ Mahallesi Av.Turhan Arun Sokak Seyhan
Vakfiye
Genel Tanım Cumhuriyet Dönemi yapılarından olup zemin artı 2 kat olarak kesme taştan inşa eidlmiş,iç havlulu projelendirilen yapı halen özelliğini korumaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 1945 yılında meydana gelen depremde bodrum katına kadar yıkılan yapının üst katları 1946-47 yıllarında yeniden yapılmıştır.Bu dönemde büyük orta hol üzerindeki cam kubbe kaldırılmış,sütunlar arası doldurulmuş,kapalı salonun üzerine taraça yapılmış,cephe düzeni de bütünüyle değiştirilmiştir.Yapı yüksek bir bodrum üzerine 2 kattan oluşmuş,bodrum kısmı kesme taştan sıvasız,üst katlar ise kesme taş üzeri sıvalı olarak oluşturulmuştur.Yapının özgün halinde ön cephesinde orta simetri aksını oluşturan giriş bölümü kütle olarak yükseltilmiş ve tonoz formlu bir kubbe ile belirtilmiştir.Her iki yandan dönen merdivenlerle ulaşılan giriş üst katı balkon şeklinde ele alınan iki kat yüksekliğinde kemerli bir niş içine yerleştirilmiştir.Kat silmelerinin tüm cephe boyunca izlendiği yapıda pencere açıklıklarının silmelerle çerçevelendiği,üst kat pencerelerinin kemerli açıklıklarının da aynı formlu tekrar eden silmelerle vurgulandığı görülmektedir.Bu karakteristik özellikleriyle yapı 1.Ulusal Mimarlık Döneminin Adana'daki en görkemli eserlerindendir. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: 1998 depreminde hasar gören yapıda 2000 lerin başından bu yana yürütülmekte olan restorasyon çalışmaları ile yapının güçlendirilmesinin yanı sıra 1930'lardaki özgün haline dönüştürülmesi de hedeflenmektedir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2451    Eklenme Tarihi : 05 Kasım 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 05 Kasım 2014 Çarşamba