­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ - Adana

Harita No 16 M III
Mah. Köy - Mevkii Sarıyakup Mahallesi
Adres Sarıyakup Mahallesi Alidede Sokak No:33 Seyhan/ADANA
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen parselde yer alan taşınmaz 3 katlı yığma ve karkas yapım tekniğiyle ahşap ve kagir yapı gerecinden inşa edilmiştir.Taşınmaza iç avlu içinde sonradan yapılan betonarme bir merdivenle çıkılmaktadır.Zemin,ara kat ve üst katın komşu parsele bitişik duvarşarı ahşap hatıllı kagir örgü duvar tekniğinde,üst kat çıkma ve bölücü duvarları ahşap karkas ve karkas içi kagir dolgu tekniğinde inşa edilmiştir.Yapının ara ve üst katlarına betonarme merdivenin sahanlığından girilmektedir.Sahanlıktan sokağa cepheli sofa mahalline girilmekte,sofa mahalli her iki katta iki mahale açılmaktadır.Üst katta sofa ve bitişiğindeki mahal oda genişliğince ve gönyelenerek ahşap normal ve gönye çıkma oluşturulmuştur.Zemin ve ara kat duvarları sokak çizgisini oluştururken üst katta ahşap kiriş ve payandalara oturan gönye ve ahşap çıkmalar yapının cephe mimarisinde en etkili unsurlarını oluşturmaktadır.Cephelerde ahşap payandalara oturan çıkmalar yöresel doluluk-boşluk oranlarına uygun ahşap kafesli pencereler ara ve üst kat kullanım şeması,ara katta kagir duvar üzerine oluşturulmuş kemerli nişler yapının özgün detaylarıdır.Çatı silme,üst kat tavanında oluklu sac örtülü sundurma,pencere üstlerinde ahşap payandalara oturan saçak çıkmalar,ara kat pencere ebatları,zemin kat dükkan kullanımı,iç avlu içinde yapılan ilave inşaat sonradan yapılan müdahaleler ile değiştirilmiş ve yeniden oluşturulmuştur.Zemin katta profilli kirişlere oturan gönye çıkma oluşturulduğu gözlenmektedir. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Yapı mevcuttur ve kullanılmaktadır.