­ YENİ KALE | Kültür Portalı

Yeni Kale - Adıyaman

Yeni Kale Adıyaman Kahta İlçesi'ne bağlı Kocahisar Köyü içindedir. İlk yapılış tarihi Hititler'e kadar giden kalenin bugünkü şekli Memluklular Dönemi'nden kalma olup, Osmanlılar Dönemi'nde de kullanılmıştır.

Fotoğraf: Official Turkish Museums

Kalenin Urartu, Part, Kommagene, Roma, Sasani ve Arapların eline geçtiği bilinmektedir.

Kalenin kapı girişi üzerinde, Mescit’te, doğu burcunda ve sarayın giriş kapısında olmak üzere çok sayıda kitabeler mevcuttur.

Kale giriş kapısı üzerinde yer alan yazıtta Memluk Sultanı Kalaun’un, mescitte bulunan yazıtta Melik Eşref Selahaddin Halil'in, sarayın giriş kapısındaki kitabede ise Melik Nasır’ın adları geçer. Kale içinde mescit, hapishane ve zindan, posta güvercinlerinin yetiştirildiği kule, sarnıçlar, hamam ve Kahta Çayı'na (Nymphaios) inen gizli bir su yolu bulunmaktadır.

Kaynak: Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kale
Kültür Turizmi
Adıyaman Kahta ilçesinde Nemrut Dağı yolu üzerinde 60 kilometre mesafededir. Ulaşım özel araçlarla veya turlarla sağlanmaktadır.
Adıyaman / Kahta

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13029    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 13 Eylül 2021 Pazartesi