­ ŞİLKE | Kültür Portalı

Şilke - Adıyaman

Şilke Tarifi

Geleneksel bir yöre tatlısı olan şilke, Kürtlerin yaşadığı hemen her coğrafyada değişik ad ve yöntemlerle yapılır ve sevilerek yenir. Bu tatlının adı etimolojik olarak Kürtçedir. Bu isimde kürt mutfağından birçok yemek ve tatlı gibi adını yapılış zelliğinden alır. Bu tatlının hamuru cıvık ve yendiğinde insanın damağında ıslak bir tat bıraktığından yöre halkı bu tatlıya Türkçeye "ıslak tatlı" olarak çevirebilleceğimiz Şilke / Şileki adını vermiştir. Eski Adıyaman mutfağında önemli bir yeri olan bu tatlının pişerken hamurunda delikler oluştuğundan, başka yörelerde delikli ekmek manasında nanê kaniki, bazı yörelerde ise üzerinde piştiği nesne sac yerine taş olduğundan "taş ekmeği" manasında nanê kevire gibi adların verildiği bilinmektedir.

Şilke Malzemeleri Nelerdir (4 Kişilik)

• 2 su bardağı un
  • 300 g ceviz içi
  • 1/2 lt pekmez
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı su

Şilke Nasıl Yapılır

Derin bir tencerede 2 su bardağı un, 4 su bardağı su ile akıcı hamur kıvamına gelinceye kadar elle çırpılır. Sacın altı yakılır, hamurların yapışmaması için sacın üzeri yağlanır. Hazırlanan hamurdan bir kepçe alınarak saca dökülür. Oklava ya da tahta bir kaşık yardımıyla saca incecik yayılır, pişince diğer tarafı çevrilir. Bütün hamura aynı işlem uygulanır. Ceviz içi dövülerek bir kaba alınır. Sacda pişirilmiş ekmekler (yufka) sayılarak iki kısma bölünür. Bir tepsiye birinci yarısı üst üste serilerek üzerine ceviz serpilir. Sonra ikinci yarısı da üst üste serilir. Pekmez ısıtılarak oluşturulan şurup sıcak olarak üzerine dökülür, beş on dakika bekletildikten sonra dilimlere kesilerek sıcak olarak servis yapılır.

Not: Şeker şurubu da dökülebilir. Bu durumda, bir kaşık yağ tencerede eritilir, üzerine 3 su bardağı şeker ilave edilir, 1,5 su bardağı su ilave edilerek şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatıldıktan sonra ateşten alınır.

Kaynak: Öncü, M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)

Görüntülenme Sayısı : 7534    Eklenme Tarihi : 29 Mayıs 2019 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 23 Ocak 2023 Pazartesi